O štai Kinijoje, iš kur koronavirusas pradėjo savo triumfo žygį po pasaulį, alaus festivalis vyko pagal planą.

„Kas galėjo pagalvoti, kad didžiausia pasaulyje alaus šventė šįmet vyks ne tradicinio „Oktoberfest“, o koronaviruso kilmės šalyje? Pandemijos ironija, ne kitaip“, – komentavo „Deutsche Welle“.

Dviejų šimtų metų „Oktoberfest“ istorijoje, prasidedančioje 1810 m., šventė buvo atšaukta tik 24 kartus, – dėl karų, ekonominių suiručių ir choleros epidemijos. Tačiau pastaruosius 70 metų kiekvieną rudenį 42 hektarus užimančioje Terezos pievoje šurmuliuodavo minios žmonių, liedavosi linksmybės – lygu alus per bokalo kraštus.

Šįmet alaus mėgėjų sostinė iš Vokietijos persikėlė į Kiniją


Kopijuoti gabūs kinai 1991 m. panašią šventę ėmė organizuoti rytų Kinijos mieste Čingdao (Qingdao). Šį miestą nuo 1897 iki 1914 metų valdė Vokietija (jis buvo vokiečių kontroliuojamoje taip vadinamoje „neutralioje zonoje“).

Kolonijinius laikus mieste primena daug vokiečių stiliaus pastatų ir alaus darykla „Tsingtao“. Vokiečių pradėtas gaminti „Tsingtao“ alus dabar yra tapęs populiariausiu Kinijoje alaus prekės ženklu.

Čingdao „alaus karnavalas“ su alaus ragavimu, alaus gėrimo varžytuvėmis, karnavalinėmis eisenomis, muzika, žaidimais, atrakcionais daug kuo primena Miuncheno „Oktoberfest“.

Patys kinai šventę vadina „Kinijos Oktoberfest“, nors ji ir vyksta ne spalį, o rugpjūtį.

Čingdao „alaus karnavalas“, kuriame per 16 rugpjūčio mėnesio dienų kasmet apsilankydavo keli šimtai tūkstančių (kai kuriuose šaltiniuose nurodoma iki 3 milijonų) kinų ir šalies svečių, buvo laikomas antra pagal dydį alaus švente pasaulyje.

O štai šįmet, bavarams išsigandus koronaviruso ir atšaukus savąjį „Oktoberfest“, „tarptautiniu alaus miestu“ pasiskelbęs Čingdao triumfavo: kinietiškoji alaus šventė tapo didžiausia pasaulyje.

Koronaviruso gimtinė viruso nebebijo?


Kinijoje jau keli mėnesiai padėtis gana rami: didesnių infekcijos bangų išvengta, tik vienoje kitoje vietoje trumpam pakildavo užsikrėtusiųjų skaičius, bet griežtomis priemonėmis koronaviruso židinius pavykdavo greit nuslopinti.

„Ar kinai nebebijo koronaviruso?“ – stebėjosi šventę komentavę vokiečių žurnalistai. Kur tik pažvelgsi, visur linksmi žmonės su bokalais rankose, be apsauginių kaukių. Tarsi nebūtų jokių virusų nei suvaržymų.

Tik įsigilinus paaiškėja, jog lankytojų „alaus mieste“ skaičius ribojamas: lyginant su ankstesniais metais, jų buvo įsileidžiama tik 30 proc.

Personalas privalėjo dėvėti kaukes ir kas savaitę darytis koronaviruso testus, o lankytojams, prieš įleidžiant juos į šventę, buvo matuojama temperatūra, jie turėjo registruotis, – informavo Vokietijos spaudos žinių portalas RND.de.

Tačiau visos tos priemonės kinų susidomėjimo švente nesumažino, jos pradžioje Kinijos valstybinės medijos skelbė, esą, šįmet šventėje netgi apsilankys didesnis žmonių skaičius nei bet kada anksčiau.

Festivalis žmonėms yra galimybė „grįžti į normalų gyvenimą ir susidaužti bokalais“, – komentavo Kinijos televizijos kanalas CCTV.

Galima būtų pamanyti, kad švente Čingdao mieste kinai nutarė „nušluostyti nosį“ bavarams. Vokiečiai iš tolo nostalgiškai sekė kinietiškąjį „Oktoberfest“. Anot vieno skaitytojo, „įspūdis toks, tarsi jie švęstų pergalę – ne tik prieš virusą, bet ir prieš mus.“