EK atstovė spaudai Dana Spinant patvirtino, kad U. von der Leyen gavo V. Orbano laišką ir į jį atsakys, tačiau pridūrė: „Mūsų susirūpinimas dėl teisės viršenybės padėties Vengrijoje yra gerai žinomas.“

V. Jourova trečiadienį ruošiasi pristatyti ataskaitą apie teisinės valstybės principo padėtį ES valstybėse narėse, nurodė D. Spinant.

Orbanas ragina atsistatydinti

Vengrų ministras pirmininkas Viktoras Orbanas antradienį paragino atsistatydinti Europos Komisijos vicepirmininkę dėl jos išsakytos kritikos Vengrijai, taip pat pareiškė, kad vyriausybė Budapešte nutrauks su ja visus politinius ryšius.

„Pirmininkės pavaduotojos Veros Jourovos pareiškimai nesuderinami su dabartiniu jos mandatu, todėl jai būtina atsistatydinti“, – parašė V. Orbanas laiške, adresuotame Komisijos vadovei Ursulai von der Leyen.

Taip V. Orbanas sureagavo į V. Jourovos žodžius apie Vengrijos politinę sistemą praėjusią savaitę duotame interviu Vokietijos savaitraščiui „Der Spiegel“.

„Ponas Orbanas mėgsta sakyti, kad jis kuria neliberalią demokratiją, – leidiniui sakė EK vicepirmininkė. – Aš pasakyčiau: jis kuria nesveiką demokratiją.“

Vėliausia V. Orbano kritika Briuseliui nuskambėjo likus vos dviem dienoms iki ES viršūnių susitikimo.

Anot V. Orbano, V. Jourovos komentarai „prieštarauja Komisijos kaip neutralios ir objektyvios institucijos vaidmeniui“, numatytam Lisabonos sutartyje, taip pat tolygūs „akivaizdžiam nuoširdaus bendradarbiavimo principo pažeidimui“, kuris „užkerta kelią bet kokiam prasmingam būsimam dialogui“ tarp Vengrijos ir V. Jourovos.

„Vengrijos vyriausybė stabdo visus dvišalius politinius ryšius su ja“, kol ji neatsistatydins, savo laiške nurodė premjeras.

EK artimiausiomis dienomis turi paskelbti svarbią ataskaitą apie teisės viršenybės padėtį Bendrijoje.

Briuselis taip pat vykdo vadinamąją „7-ojo straipsnio“ procedūrą, nagrinėdamas, ar Vengrijoje nepakertamos Europos teisinės normos ir demokratinės vertybės.