Jis baiminasi, kad tokiam susitikimui neįvykus pasaulį gali apimti naujos branduolinių ginklų varžybos, kurios taps nebekontroliuojamos.

„Padėtis labai neraminanti. Nepriklausomai nuo to, koks bus rinkimų rezultatas, mums būtina atnaujinti dialogą, kad ši įšaldyta situacija nebesitęstų. Mums reikalingas stiprus postūmis iš abiejų šalių prezidentų pusės“, – M. Gorbačiovą cituoja žurnalas „The Times“.

Kaip rašo rbc.ru, M. Gorbačiovas paaiškino, kad abiem pusėms reikalingas „antrasis Reikjavikas“.

Tokiu būdu jis priminė apie savo derybas su tuometiniu Jungtinių Valstijų prezidentu Ronaldu Reaganu, įvykusias Islandijoje 1986 m. Šis susitikimas atvėrė kelią Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarčiai, iš kurios dabartinis Amerikos lyderis Donaldas Trumpas praėjusiais metais pasitraukė.

„Tarp Sovietų Sąjungos ir Jungtinių Valstijų praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio viduryje susiklosčiusi situacija buvo gerokai sudėtingesnė nei dabartinė situacija tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos. Tačiau mes suradome išeitį – tam reikėjo pasitikėjimo, supratimo ir užmegzti tarpusavio santykius“, – tvirtino M. Gorbačiovas.

Neseniai kitame interviu M. Gorbačiovas išreiškė palaikymą Baltarusijoje protestuojantiems žmonėms.

„Mano gerbiama respublika ir baltarusiai, kuriuos myliu. Apie juos žinau daug, dar nuo tada, kai jie atvažiuodavo užsidirbti į Stavropolio kraštą. Šaunuoliai baltarusiai! Dabar jie turi charakterį. Tai labai gerai. Įdėmiai seku. Šiandien praneša tai, kas nutiko vakar. Kas čia per velniava. Manau, kad visko nuslėpti nepavyks: kas vyko tomis dienomis ir ar bus nauji rinkimai. Aiškėja nepaprastai svarbūs dalykai. Bet dar reikia nemažai pasistengti. Viskas dabartinio jaunimo rankose“, – sakė jis.