Vos vienas rekomenduotas netinkamas atsakymas gali pakeisti gyventojų nuomonę strategiškai itin svarbioje valstijoje. Nesąmoningas gestas gali kaip virusas išplisti internete ir smarkiai pakenkti kruopščiai kurtam įvaizdžiui. Arba debatai gali virsti praleista galimybe, kurių iki lapkričio 3 d. rinkimų liks ne taip ir daug.

J. Bidenas turėtų jaudintis dėl to, kad gali pasirodyti sutrikęs arba abejojantis, arba net pats save pertraukti ir pažymėti, kad laikas baigėsi, kaip jau kelis kartus yra padaręs per pirminius debatus.

Kalbant apie D. Trumpą, ekspertai stebės, kaip jis jausis įspraustas į formatą, kuris visiškai netinka jo pamėgtam stiliui kalbėti ekspromtu. Taip pat jie stebės, ar, neturėjęs galimybės iš anksto pasiruošti, jis nepasirodys stingantis žinių, lyginant su politiškai pasikausčiusiu buvusiu viceprezidentu.

Kitas svarbus dalykas, kaip kandidatai tiesiogiai kreipsis į valstijas, kuriose balsavimo rezultatai lemia rinkimų baigtį. Pandemija gerokai apribojo galimybes rengti gyvą rinkimų kampaniją, todėl pirmųjų debatų svarba dėl to tik auga.

D. Trumpo stovykla tikisi aplenkti J. Bideną visuomenės apklausose, užsitikrindama rinkėjų paramą tokiose svarbiose valstijose kaip Mičiganas, Viskonsinas ir Pensilvanija, kuriose jis 2016 metais laimėjo po gero pasirodymo per debatus su Hillary Clinton.

Debatai vyks antradienį nuo 21 iki 22.30 val. Niujorko laiku, juos moderuos „Fox News“ žurnalistas Chrisas Wallace‘as.

Baiminasi „virusinės“ akimirkos


Stebėsiantys debatus turėtų nepamiršti, kad daugelis rinkėjų, kurie nulems rinkimų baigtį, gali tų debatų ir nežiūrėti. Jie apie debatus veikiausiai sužinos iš draugų, socialinių tinklų „memų“ bei vaizdo įrašų iš debatų, kurių pamatys internete ar per televiziją. Tie lemiami momentai veikiausiai net nebus tie, kuriais žmonės daugiausia dalinsis.

Veteranė demokratų strategė Evelyn Perez-Verdia sako, kad J. Bideno atsakas į tikėtiną D. Trumpo antpuolį, jog jis, esą, slepia socialistinę darbotvarkę, bus plačiai skelbiamas per ispanų kalba transliuojančias radijo stotis Floridoje, kur jam sunkiai sekasi užsitikrinti tokią pat paramą, kurios sulaukė H. Clinton, iš valstijos gyventojų, pabėgusių nuo socialistinių režimų Kuboje ir Venesueloje.

Glaustas atsakymas, nuraminsiantis nuogąstaujančius, galėtų padėti jam atsikovoti dalį šių rinkėjų, sakė ji. Galbūt tai net padėtų užsitikrinti visos valstijos paramą ir dėl to laimėti rinkimus.

Tokios akimirkos pakenkė pirmaujantiems kandidatams per ankstesnes rinkimų kampanijas. Per 2016 metais įvykusius debatus D. Trumpas atsistojo už H. Clinton, kad ji atrodytų mažesnė, nors ji puikiai atsakinėjo į klausimus.

Prezidentas George‘as H.W. Bushas per 1992 metų debatus su Billu Clintonu ir nepriklausomu kandidatu Rossy Perotu žiūrėjo į savo laikrodį, taip sudarydamas įspūdį, jog jaučiasi švaistantis savo laiką. O Ronaldas Reaganas 1980 metais pribaigė Jimmy Carterį, kai ekonominės krizės epicentre rinkėjų paklausė, ar jie gyvena geriau nei prieš ketverius metus.

Garsiausi tokie momentai dabar gali būti laikomi gana keistais, lyginant su D. Trumpo beveik kasdienėmis tiradomis tviteryje. Tačiau 1988 metais Respublikonų partijos kandidatas į viceprezidentus Danas Quayle‘as prilygino save Johnui F. Kennedy. Jo demokratas oponentas Lloydas Bentsenas atkirto: „Senatoriau, esu dirbęs su Johnu F. Kennedy. Pažinojau Johną F. Kennedy. Jackas Kennedy buvo mano draugas. Senatoriau, jūs nesate Jackas Kennedy“.

Galiausiai D. Quayle‘as ir G. W. H. Bushas laimėjo rinkimus.

Pats J. Bidenas išgyveno tokią akimirką per pirminius debatus, kai senatorė Kamala Harris, kuri dabar yra kandidatė į viceprezidentus, susiejo jį su už segregaciją pasisakančiais respublikonų senatoriais dėl jo nepritarimo federalinio finansavimo skyrimui juodaodžių vaikų pavėžėjimui į mokyklas rajonuose, kur daugiausia gyvena baltaodžiai.

Didieji kandidatų išbandymai


Oficialios debatų temos yra kandidatų pasiekimai, koronaviruso pandemija, Aukščiausiasis Teismas, rasė ir smurtas miestuose, ekonomika ir sąžiningi rinkimai, rodo Prezidentinių debatų komisijos paskelbtas debatų temų sąrašas. Ši su partijomis nesusijusi komisija kas ketverius metus rengia tokius debatus.

Tačiau didžiausias klausimas, su kuriuo susidurs kiekvienas iš kandidatų, nebus išreikštas žodžiais.
D. Trumpui tuo išbandymu taps tinkamas susitvardymo lygis. Prezidentas savo kadencijos metu yra susiginčijęs su patarėjais, kurie pateikė blogų žinių, davęs išsamių interviu „draugiškesnėms“ programoms, kaip „Fox and Friends“, ir yra pareiškęs, kad oficialiai nesiruošia debatams.

D. Trumpui debatų vakaras gali būti nevykęs, jeigu jis prastai atsakinės į sunkius klausimus.

Savo ruožtu J. Bidenui didžiausias iššūkis bus per visus debatus nepadaryti žioplų klaidų. D. Trumpo stovykla jau kelis mėnesius teigia, kad J. Bidenas yra pasenęs, todėl per debatus mėgins pasinaudoti bet kokia klaida, kad tai įrodytų.

Buvęs Respublikonų partijos atstovas spaudai Dougas Heye‘as sako, kad J. Bidenas negali sau leisti „Ricko Perry akimirkos“, turėdamas omeny buvusį Teksaso gubernatorių, kuris per 2011 metų pirminius debatus pažadėjo likviduoti tris vyriausybines agentūras, tačiau galėjo prisiminti tik dvi, ir tuomet pasakė: „Ak!“. Netrukus po to iš kovos iškrito.

„Jeigu taip nutiks, tai bus tikrai išpūsta, – sakė D. Heye'as. – Tai yra pagrindinis jo rinkimų kampanijos „Achilo kulnas“.

Kaip kandidatai reaguos augant spaudimui


Didžiausias dėmesys per debatus bus skirtas nesutarimams politikos klausimais ir antpuoliams, kurie jau ne kartą buvo apkalbėti.

Tačiau debatai dažniausiai dar labiau padidina įtampą, nes abu kandidatai jaučia didelį spaudimą mėgindami milijonams žiūrovų, kurie galbūt pirmą kartą įsitraukė į rinkimų kampaniją, pristatyti savo poziciją.

Demokratų strategas Jaredas Leopoldas, padėjęs Vašingtono valstijos gubernatoriui Jay Inslee šiemet pasirengti priminiams debatams, sakė, kad žiūrovai nori matyti lyderio savybių tuo metu, kai kandidatai kryžiuoja kardus.

Kai kurie ankstesni demokratų kandidatai, tokie kaip Alas Gore‘as ir Johnas Kerry „neužmezgė tvirto ryšio su rinkėjais, nes per daug buvo sutelkę dėmesį į taškų rinkimą“ per debatus, sakė J. Leopoldas.

Respublikonų strategas Bruce‘as Mehlmanas sako, kad J. Bidenas taip pat gali sulaukti „staigmenos“ iš D. Trumpo, kuris į spaudos konferenciją prieš pat debatus su H. Clinton pakvietė kelias moteris, kurios apkaltino B. Clintoną netinkamu seksualiniu elgesiu.

„Galime neabejoti, kad arba prezidentas, arba jo rinkimų štabas tikrai pateiks keletą staigmenų“, – sakė jis.

Tačiau galiausiai debatai gali ir nepakeisti rinkėjų nuomonės. Apklausos rodo, kad procentinė dalis žmonių, kurie po debatų gali apsigalvoti, tesiekia 4 proc.