Tai pirmadienį sakė EK viceprezidentas Marošas Šefčovičius, kalbėdamas po susitikimo su JK Ministrų kabineto atstovu Michaelu Gove'u. „ES niekuomet nenulems derybų dėl ateities santykių tarp ES ir JK pabaigos“, – sakė jis.

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas ketina sukurti vadinamąjį „saugumo tinklą“, kuris suteiks jam galių apeiti kai kuriuos išstojimo iš ES sutarties punktus, pagal kuriuos Šiaurės Airijai po „Brexito“ būtų taikomos kitokios muitinės taisyklės.

27 valstybes vienijantis blokas į tokį Londono veiksmą sureagavo priešiškai ir pareiškė „nesidrovėsiantis“ imtis teisinių veiksmų, jei šalis nuspręs įgyvendinti prieštaringai vertinamą Vidaus rinkos įstatymą.

Abi pusės yra sakiusios, kad lieka nedaug laiko sudaryti sandorį dėl ateities santykių. Pasak vyriausiojo ES derybininko Michelio Barnier, sandoris turi būti sudarytas vėliausiai iki spalio pabaigos.

Antradienį turėtų prasidėti dar vienas derybų etapas, kurio metu bus aptariami sudėtingiausi klausimai, įskaitant žuvininkystę ir vienodas konkurencijos taisykles.