Skelbiama, kad Baltarusijoje programišiai iš grupuotės „Kiberpartizai“ rugsėjo 26 dienos vakarą įsilaužė į „Belteleradiokompanija“ puslapį internete, rašo dw.com.

Tuo metu buvo transliuojamas laikinai Baltarusijos sveikatos ministro pareigas einančio Dmitrijaus Pikevičiaus interviu, skirtas prastėjančiai COVID-19 situacijai šalyje aptarti.

Interviu netrukus pertraukė vaizdai, kuriuose matoma, kaip Baltarusijos OMON žiauriai elgiasi su dėl suklastotų prezidento rinkimų protestuojančiais žmonėmis.

Tie patys kadrai sutrikdė ir dar vieno valstybinio televizijos kanalo ONT transliaciją internete. Vėliau minėtasis kanalas transliaciją internete nutraukė, tai pat pasielgė ir kitas programišių taikiniu tapęs kanalas „Belarus 1“, skelbia DW žurnalistas Minske.

Savo kanale „Telegram“ platformoje „Kiberpartizanai“ išplatino pareiškimą, kuriame teigiama: „Jeigu „Belteleradiokompanija“ nenori žmonėms rodyti tiesos, ją parodysime mes“.

Baltarusijos „Kiberpartizanai“ jau anksčiau įsilaužė į Baltarusijos prezidento administracijos, Vidaus reikalų ministerijos akademijos, Baltarusijos prekybos ir amatų rūmų, „Beloruskije lotereji“ svetaines internete, primena tut.by.

Praėjusią savaitę skelbta, kad Baltarusijos IT specialistai ėmėsi naujo įdomaus projekto, skirto nustatyti jėgos struktūrų pareigūnų, naudojančių jėgą prieš taikius šalies protestuotojus, tapatybes.

Vaizdo medžiaga su pirmaisiais projekto rezultatais „YouTube“ platformoje pasidalino „Promethean AI“ įkūrėjas, garsus programuotojas ir žaidimų kūrėjas Andrejus Maksimovas.

Šis dirbtinis intelektas naudojamas kuriant virtualius pasaulius kompiuteriniams žaidimams ar filmams, moksliniam modeliavimui, simuliacijoms ir kitiems tikslams. Dirbtinis intelektas analizuoja respiratorius ir kaukes dėvinčių omonininkų išvaizdą, o tada ją lygina su laisvai prieinamomis nuotraukomis.

Tai leidžia greitai ir veiksmingai nustatyti kaukėtų jėgos struktūrų pareigūnų tapatybę. Filmuotos medžiagos autorius paragino jėgos struktūrų pareigūnus tikrinti informaciją, kurią jiems suteikia vadovybė, ir neklausyti nesąmonių: pavyzdžiui, raginimų vykti „į kitą miestą, kur niekas nieko nežino“.

A. Maksimovas taip pat siūlo omonininkams, nusprendusiems palikti tarnybą, nebijoti kreiptis pagalbos. Ją pareigūnams pasirengę suteikti ne tik baltarusiai, bet ir kaimyninių valstybių piliečiai. Buvusiems teisėsaugos struktūrų darbuotojams padedama susirasti naują darbą, o persikėlimo gyventi į kitą vietą – netgi įsikurti.

Atsisakiusiems toliau dalyvauti represijose prieš taikius pokyčių siekiančius žmones programuotojas grasina, kad žiauraus elgesio su tautiečiais kadrus socialiniuose tinkluose pamatys jų pačių atžalos.

„Man atrodo, kad jūs ne iki galo suvokiate mūsų situacijos rimtumą, jūs nė kaukių neturite... Visų jūsų veidai sugrįš tiek į nuotraukas, tiek į filmuotus vaizdus, kur užfiksuoti jūsų nusikalstami veiksmai, kad ir kiek kojinių besitemptumėte sau ant galvos“, - į jėgos struktūrų pareigūnus kreipiasi A. Maksimovas.

„Visiems, kurie ir toliau terorizuos taikius žmones, pažadu, kad kiekvienas, kurį sutiksite iki pat paskutinės savo gyvenimo dienos, atpažins jūsų veidą“, - į omonininkus kreipėsi A. Maksimovas ir pridūrė, kad „jie dar turi paskutinę galimybę pasitraukti“.