Lėktuve buvo 20 kursantų ir septyni įgulos nariai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį aplankė karo medicinos centre gydomą kursantą V. Zoločevskį, kuris išgyveno karinio lėktuvo „An-26“ katastrofą.

Pažymima, kad valstybės vadovas nuvyko į Šiaurės regiono karo medicinos klinikinį centrą, kuriame hospitalizuotas sužeistas 20-ies metų amžiaus kursantas. Jis mokosi Ivano Kožedubo vardu pavadinto Charkivo nacionalinio oro pajėgų universiteto Aviacijos fakultete, skelbia unian.net.

Centro vadovas Eduardas Chorošunas prezidentui pranešė, kad nukentėjusiojo būklė – vidutinio sunkumo. Tiesa, nepaisant patirtų sužalojimų, kursantas yra sąmoningas.

V. Zoločevskis papasakojo V. Zelenskiui, kad lėktuvas nukrito labai greitai ir buvo neaišku, kas vyksta. Jo teigimu, kursantai ir įgulos nariai buvo pažįstami ir kartu skraidė.

Prezidentas pasidomėjo, ar gydytojai ir nukentėjusysis turi viską, ko reikia, ir palinkėjo V. Zoločevskiui kuo greičiau pasveikti. Taip pat Ukrainos lyderis pabendravo su kursanto mama ir ją patikino – jeigu prireiks, bus suteikta visa būtina pagalba.

Kalbėdamas su prezidentu, vaikinas nurodė, kad, atsigavęs po lėktuvo sudužimo, pamatė degantį bendrakursį ir ėmė jį gelbėti.

„Naktį V. Zoločevskis atgavo sąmonę tarp lėktuvo „An-26“, kuriuo skrido visa komanda, draugai, bendrakursiai, nuolaužų. Aplinkui ugnis, lėktuvo likučiai, tamsa ir kūnai. Vienas iš netoliese gulėjusių vaikinų degė, ir Slava puolė jį gesinti. Jam pavyko suteikti dar vieną šansą kitam kursantui, kuris, deja, šiandien ryte mirė nuo nudegimų. Tai – didvyriškumas mirties lauke“, – savo feisbuko paskyroje parašė V. Zelenskis.

Kartu su prezidentu nukentėjusįjį aplankė ir Charkivo srities administracijos vadovas Aleksejus Kučeras.

„Vaikinas papasakojo, kas nutiko. Mes jo neužvertėme klausimais, tiesiog pasiteiravome, kuo galime padėti. Sakė, kad viskas vyko kaip kompiuteriniame žaidime, kad atsipeikėjęs pamatė, kaip dega jo bendrakursis. Jis užgesino vaikiną, kuris vakar gulėjo ligoninėje, tačiau šiandien mirė“, – šeštadienį pranešė A. Kučeras.

Remiantis patikslintais duomenimis, kursantas iš lėktuvo neiššoko, kaip buvo skelbta anksčiau, bet išgyveno jo viduje.

„Jis ne viską atsimena, tam tikru metu buvo praradęs sąmonę. Kiek pavyko išsiaiškinti, atsigavęs jis išlindo iš lėktuvo nuolaužų ir pradėjo gesinti degantį kolegą. Jis išgyveno būdamas lėktuve“, – pridūrė A. Kučeras.

Gydytojų teigimu, nukentėjusiojo būklė yra vidutinio sunkumo.

„Bet fiziškai – netgi patenkinama. Manau, jog karo medicinos centre jis praleis kurį laiką, mažiausiai savaitę“, – sakė Charkivo srities administracijos vadovas.

Priminsime, kad „An-26“ sudužimo vietoje gelbėtojai užbaigė žuvusiųjų kūnų paieškas. V. Zoločevskis vienintelis išgyveno katastrofą.

Tyrėjai svarsto keturias Ukrainos oro pajėgų karinio lėktuvo „An-26“ avarijos Charkivo srityje versijas, šeštadienį pranešė Ukrainos valstybinio tyrimų biuro spaudos tarnyba.

„Tikrinamos šios tyrimo versijos: katastrofa dėl techninių orlaivio įrangos gedimų; katastrofa dėl netinkamo įgulos narių pareigų vykdymo; netinkamas už skrydžio valdymą atsakingų asmenų tarnybinių pareigų vykdymas; netinkama orlaivio priežiūra ir jo parengimas skrydžiui“, – rašoma pranešime.

Savo ruožtu Vidaus reikalų viceministras Antonas Heraščenka pranešė, kad norint nustatyti per orlaivio „An-26“ žuvusiųjų asmens tapatybes, reikės atlikti DNR tyrimus.

„Šiuo metu Ivano Kožedubos vardo universitetas [oro pajėgų universitetas, kurio kariūnai skrido lėktuvu] organizuoja darbą su artimaisiais. Visiems buvo paskambinta, o šiandien paimsime DNR mėginius, nes, deja, dalį žuvusiųjų bus galima identifikuoti tik palyginus jų DNR su artimųjų DNR“, – šeštadienį kalbėjo A. Heraščenka televizijos kanalo „Ukraina-24“ eteryje.

„Kiekvienas žingsnis yra fiksuojamas nuotraukose ir vaizdo įrašuose, nes visa tai yra būtina kiekvienai katastrofos sekundei atkurti“, – pažymėjo A. Heraščenka

Mokomąjį skrydį vykdęs Ukrainos oro pajėgų karinis lėktuvas „An-26“ sudužo rugsėjo 25-osios vakarą, leisdamasis Charkivo srities Čuhujivo oro uoste.

Orlaivyje buvo 27 žmonės – 20 kursantų ir septyni Charkivo oro pajėgų universiteto karininkai.

Naujausiais duomenimis, per katastrofą žuvo 26 žmonės, vienas – minėto universiteto trečiakursis – gydomas ligoninėje.

Kitas nukentėjusysis, kuris buvo hospitalizuotas sunkios būklės, mirė, informavo Ukrainos nepaprastųjų situacijų valstybinė tarnyba.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įsaką dėl gedulo paskelbimo šalyje.