K. Micotakis apkaltino Turkiją dėl „agresijos“ pastaruoju metu žvalgant energijos išteklių ginčijamuose vandenyse, tačiau sakė: „Aš išlieku optimistas.“

„Tad susitikime, kalbėkimės, ieškokime abiem priimtino sprendimo. Suteikime diplomatijai šansą“, – į turkų vadovą kreipėsi graikų premjeras, sakydamas kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

„Jei vis tiek negalėsime susitarti, turėtume pasitikėti Hagos tarptautinio teismo išmintimi“, – pakartojo Graikijos pasiūlymą K. Micotakis.

Jis sakė besitikintis, kad tarp Atėnų ir Ankaros užsimegs partnerystė.

Iš anksto įrašytoje žinutėje premjeras atkreipė dėmesį į tai, kad Jungtiniai Arabų Emyratai neseniai pripažino Izraelį, kaip į ženklą, kad Graikija ir Turkija gali įveikti istorinį priešiškumą.

„Aš atsisakau manyti, kad partnerystė tarp artimų kaimynų nėra įmanoma“, – sakė K. Micotakis.

Pastaraisiais mėnesiais dėl nesutarimų dėl dujų žvalgymo ginčijamuose vandenyse rytinėje Viduržemio jūros dalyje smarkiai paaštrėjo įtampa: abi NATO narės rengė karines pratybas, sukeldamos nuogąstavimų, kad bet kurią akimirką gali prasidėti konfliktas.

Tačiau šią savaitę tonas sušvelnėjo, o antradienį Atėnai ir Ankara sutarė pradėti tiriamąsias derybas ginčui išspręsti.

Savo kreipimesi į JT Generalinę Asamblėją R. T. Erdoganas antradienį pareiškė, kad Turkija nori „spręsti ginčus nuoširdžiu dialogu, remiantis tarptautine teise ir lygiateisėmis sąlygomis“.