Sakydamas kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje M. Abbasas paprašė JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso „kitų metų pradžioje“ surengti susitikimą ir sukviesti „visas suinteresuotas šalis“.

„Šiai konferencijai turi būti suteikti visi įgaliojimai pradėti tikrą taikos procesą, remiantis tarptautine teise“, – sakė M. Abbasas iš anksto įrašytame kreipimesi į Generalinės Asamblėjos dalyvius.

„Juo turi būti siekiama užbaigti okupaciją ir suteikti palestiniečiams jų laisves bei nepriklausomybę jų pačių valstybėje su 1967 metų sienomis, su sostine Rytų Jeruzalėje, ir išspręsti galutinio statuso klausimus, ypač pabėgėlių klausimą“, – sakė jis.

Šis M. Abbaso prašymas nuskambėjo palestiniečiams susirūpinus dėl tirpstančios arabų valstybių paramos jų nepriklausomos valstybės siekiui.

Anksčiau šį mėnesį Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas Baltuosiuose rūmuose pasirašė santykių su Izraeliu susitarimus dėl santykių normalizavimo. Tai laikoma svarbia JAV prezidento Donaldo Trumpo diplomatine pergale ir Izraelio laimėjimu.

Šias dvi arabų valstybes, kurios sako palaikančios Palestinos valstybės įkūrimą, su JAV ir Izraeliu sieja bendras priešas Iranas.

„Klaidinga yra manyti, kad palestiniečius galima nustumti į šalį, – kalbėjo M. Abbasas. – Turėtumėte žinoti, kad negali būti taikos, saugumo, stabilumo arba (taikaus) sambūvio mūsų regione, neužbaigus okupacijos ir be teisingo bei išsamaus sprendinio palestiniečių klausimu.“

Palestinos savivalda atsisako pripažinti D. Trumpo administracijos diplomatines pastangas sakydama, kad ji yra šališka Izraeliui.