Tai nutiko netrukus po to, kai premjeras įspėjo visus gyventojus laikytis tokių ribojimų kaip darbas iš namų ir vengimas bendrauti su dideliu žmonių skaičiumi, rašo thelocal.se.

Kalbėdamas apie pasaulines tendencijas, vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė: „Panašu, kad, deja, mūsų laukia nauja rekordinė savaitė. Šią savaitę kreivė visame pasaulyje ir toliau kyla, yra pakankamai daug valstybių, kuriose pastaruoju metu naujų atvejų skaičius išaugo dramatiškai“.

Kaip rašo thelocal.se, situacija Švedijoje pasižymi akivaizdžiais regioniniais skirtumais, tačiau daugelyje vietų viruso atvejų skaičius tebėra stabilus.

Bendras patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius nuo protrūkio pradžios peržengė 90 tūkst. – nuo to laiko virusas diagnozuotas iš viso 90 289 žmonėms.

Pastarasis atvejų skaičiaus išaugimas kol kas nevirto rimtesniais susirgimais, tačiau nuo protrūkio pradžios 2 598 žmonės buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje. Ketvirtadienį pranešta apie dar dviejų žmonių mirtį nuo koronaviruso – bendras mirčių skaičius Švedijoje pasiekė 5878.

„Per pastarąsias kelias savaites Švedijoje pastebimas nedidelis atvejų skaičiaus kilimas. Viskas tikrai nėra taip dramatiška kaip kitose Europos valstybėse, tačiau lėtai, bet neabejotinai krypstame netinkama kryptimi“, – sakė A. Tegnellis.

Tikėtina, kad vienas iš labiausiai viruso plitimą paskatinusių veiksnių, pasak Švedijos visuomenės sveikatos tarnybos, yra tai, jog žmonės grįžta į darbus po ilgų vasaros atostogų, nepaisant oficialių rekomendacijų dirbti iš namų.

Mobiliojo ryšio operatoriaus „Telia“ duomenys rodo, kad darbo dienomis vis daugiau žmonių išeina iš namų ir naudojasi viešuoju transportu.

„Tai vienas iš didžiausių skirtumų, jei lygintume su tuo, kas buvo anksčiau“, – sako A. Tegnellis.

Dabartinės rekomendacijos nurodo, kad visi, turintys galimybę dirbti iš namų, šia galimybe turi pasinaudoti.

Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas ketvirtadienį surengė papildomą spaudos konferenciją, kurios metu ragino gyventojus kruopščiai laikytis saugumo nurodymų.