40 metų Christopherio Vialvos egzekucija įvyko 18 val. 46 min. federaliniame kalėjime Tere Hote Indianoje, pranešė Teisingumo departamentas.

Anksčiau ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas atmetė jo advokatų apeliaciją.

2000 metais Ch. Vialva buvo nuteistas mirti už nusikaltimą, kai Teksase pavogė jaunos poros automobilį, uždarė tuos žmones bagažinėje, nušovė juos, o paskui sudegino ir lavonus, ir automobilį.

„Nepaisant itin baisaus nusikaltimo, už kurį Christopheris buvo nuteistas, pobūdžio, mano pozicija tokia, kad remiantis mokslu jo smegenys nebuvo kaip visiškai suaugusio žmogaus“, – televizijai CNN sakė Templo universiteto psichologijos profesorius Jasonas Cheinas.

Tai pirmas kartas per daugiau kaip 70 metų, kai federalinė valdžia įvykdo mirties bausmę nusikaltimą paauglystėje įvykdžiusiam asmeniui, nurodė stebėtojų grupė „Death Penalty Information Center“. Ch. Vialvai buvo 19-a, kai jis įvykdė savo nusikaltimą.

JAV už nusikaltimus paprastai teisiama valstijų teismuose, o federaliniai teismai perima rimčiausias bylas.

Tačiau federaliniai teismai retai skiria mirties bausmę, o dar rečiau jas įvykdo. Nuo 1988 iki 2003 metų buvo įvykdytos tik trys federalinės mirties bausmės, o tuomet 17 metų federalinių egzekucijų nebuvo.

Tačiau lapkritį perrinkimo sieksiančio prezidento Donaldo Trumpo – mirties bausmių šalininko – administracija prieš metus nusprendė atnaujinti federalinių mirties bausmių vykdymą.

Po įvairių teisinių peripetijų administracijai pavyko liepą atnaujinti federalines egzekucijas ir jos jau buvo įvykdytos septyniems nuteistiesiems, tarp jų vienam indėnui, nepaisant Navahų šalies, šį nuosprendį vadinusios suverenumo pažeidimu, protestų. Kiti penki pasmerkti vyrai buvo baltieji.

Mirties bausmių JAV skiriama vis mažiau. Tik kelios valstijos, daugiausia pietinės, vis dar taiko mirties bausmę. 2019 metais buvo įvykdytos 22 mirties bausmės, o nuo šių metų pradžios – 14, įskaitant septynias federalines mirties bausmes.

Kritikai sako, kad Teisingumo departamento sprendimas šiemet atnaujinti federalinių mirties bausmių vykdymą yra ciniškas bandymas padėti D. Trumpui vaizduoti save kaip tvarkos ir įstatymo kandidatą lapkričio 3-iąją įvyksiančiuose rinkimuose. Tuo tarpu jo šalininkai teigia, kad prezidentas suteikia ilgai vėlavusį teisingumą aukoms ir jų šeimoms.