„Fatah“ lyderio M. Abbaso ir „Hamas“ politinio vadovo Ismailo Haniyeh pasiektame susitarime numatyta per pusę metų suplanuoti parlamento ir prezidento rinkimus.

„Sutarėme iš pradžių surengti įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimus, paskui – Palestinos Autonomijos prezidento rinkimus, galiausiai – Palestinos išlaisvinimo organizacijos centrinės tarybos [rinkimus]“, – sakė aukšto rango „Fatah“ pareigūnas Jibrilas Rajubas.

Pastarąjį kartą palestiniečiai parlamentą rinko 2006-aisiais. Tąsyk netikėtai didele persvara laimėjo „Hamas“.

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas Salehas al Arouri (Salehas Aruris) savo ruožtu informavo, kad konsensusas buvo pasiektas per susitikimus, vykusius Turkijoje.

„Šį kartą pasiekėme tikrą sutarimą“, – iš Stambulo telefonu pranešė jis naujienų agentūrai AFP.

„Nesutarimai pakenkė mūsų nacionaliniams siekiams ir mes stengiamės juos išspręsti“, – pridūrė S. al Arouri.

Po 2006 metais surengto balsavimo abi šalys buvo sudariusios vienybės vyriausybę, tačiau ji netrukus subyrėjo, o kitais metais Gazos Ruože tarp abiejų stovyklų kilo kruvini susirėmimai.

Nuo to laiko „Hamas“ valdo Gazos Ruožą, o „Fatah“ – Palestinos Autonomiją, įsikūrusią Vakarų Kranto Ramalos mieste.

Nepaisant ne kartą dėtų pastangų susitaikyti, įskaitant 2012-aisiais įvykusį apsikeitimą kaliniais ir neilgai gyvavusios vienybės vyriausybės suformavimą po dvejų metų, nesutarimų nepavyko išspręsti.

Vėliausias derybas paskatino surengti faktas, kad dvi arabų valstybės – Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas – normalizavo savo santykius su Izraeliu.

Jų sudarytos sutartys nutraukė kelis dešimtmečius egzistavusį arabų konsensusą, kad ryšiai su žydų valstybe neturėtų būti normalizuojami tol, kol ji pasirašys išsamų taikos susitarimą su palestiniečiais.