„Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) frakcijos parlamente lyderis Ryszardas Terleckis televizijai TVN24 sakė, kad J. Kaczynskis tikriausiai užims viceministro postą ir kad jo mandatas apims Teisingumo ministerijos priežiūrą.

Ši informacija pasirodė Lenkijos teisingumo ministrui Zbigniewui Ziobro, griežtosios linijos šalininkui, stovinčiam už daugelio kontroversiškiausių vyriausybės pastarųjų penkerių metų žingsnių, bandant sustiprinti savo pozicijas.

R. Terleckis ketvirtadienį kalbėjo po valstybinės naujienų agentūros PAP pranešimo, kad J. Kaczynskis prisidės prie premjero Mateuszo Morawieckio vyriausybės kaip saugumo komiteto vadovas, prižiūrėsiantis Teisingumo, Gynybos ir Vidaus reikalų ministerijas. Tame pranešime buvo cituojamas anoniminis šaltinis, informuotas apie vykstančias derybas.

71 metų J. Kaczynskis premjero poste dirbo 2006–2007 metais. Tačiau jo partijai 2015 metais antrą kartą gavus valdžią, jis vyriausybės sprendimams vadovavo iš užkulisių. Šiuo metu jis yra tik vienas iš 460 žemųjų parlamento rūmų narių. Kritikai sako, kad J. Kaczynskio statusas suteikia jam didžiulę galią, bet ne tikrą atskaitomybę.

Lenkija išgyvena krizę, kilusią mažai Z. Ziobro partijai atsisakius paremti J. Kaczynskio pasiūlytą gyvūnų teisių įstatymą per parlamento balsavimą praėjusią savaitę.

Pats įstatymo projektas laikomas ne tikrąją krizės priežastimi, o įtampos, kuri kaupėsi jau kuris laikas, apraiška. Lenkijos politikos komentatoriai sako, kad 50 metų Z. Ziobro ir 52 metų M. Morawieckis varžosi dėl valdžios ir, galiausiai, Lenkijos politinės dešinės kontrolės, J. Kaczynskio erai einant į pabaigą.