Daugiausia COVID-19 atvejų užregistruota Mažojoje Lenkijoje, jų skaičius regione siekia 183. Mazovijoje per 24 val. patvirtinti 149 užsikrėtimo atvejai, Pomeranijoje - 143, o Aukštutinėje Silezijoje - 110.

Anksčiau rekordinis naujų per parą patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius Lenkijoje buvo užfiksuotas šeštadienį, tada jis siekė 1 002.

Bendras COVID-19 atvejų skaičius Lenkijoje siekia 82 809, o mirčių nuo šios ligos šalyje užfiksuota iš viso 2 369.


Estijoje – 44 nauji COVID-19 atvejai

Estijoje per praėjusią parą atlikus 3 020 testų buvo patvirtinti 44 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Gyventojų registro duomenimis, daugiausiai naujų koronavirusinės infekcijos atvejų – 20 – nustatyta Harjumos apskrityje.

Naujų COVID-19 pacientų mirties atvejų per pastarąją parą neužfiksuota.

Ketvirtadienio duomenimis, šalies ligoninėse dėl COVID-19 gydomas 31 žmogus; dviem iš pacientų reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas.

Per pastarąsias dvi savaites sergamumo rodiklis šalyje padidėjo iki 35,8 atvejo 100-ui tūkst. gyventojų.

Nuo pandemijos pradžios Estijoje atlikus per 197 tūkst. testų nustatyti iš viso 3 076 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 64 žmonės nuo šios ligos mirė, 2 395 pasveiko.

Latvijoje – 22 nauji COVID-19 atvejai

Latvijoje per praėjusią parą atlikus 2 403 testus buvo patvirtinti 22 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, ketvirtadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras (LPKC).

Centro duomenimis, 18 užsikrėtimo atvejų šaltiniai žinomi, aštuoni iš jų susiję su infekcijos židiniu mėsos perdirbimo įmonėje „Forevers“. Likusių keturių žmonių užsikrėtimo aplinkybės dar tiriamos.

Nuo epidemijos pradžios Latvijoje atlikus per 304 tūkst. testų nustatyta iš viso 1 594 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 36 žmonės nuo šios ligos mirė, 1 248 pasveiko.

Per praėjusią parą šalyje dėl COVID-19 buvo hospitalizuotas vienas asmuo. Šiuo metu ligoninėse gydomi septyni pacientai su koronavirusine infekcija, visų jų būklė yra vidutinio sunkumo.

EK: valstybės narės turi imtis priemonių nedelsiant

Europos Komisija (EK) paragino ES valstybes nares geriau paaiškinti gyventojams informaciją apie atstumo laikymąsi ir higienos taisykles bei jas įgyvendinti, kad būtų užkirstas kelias antrajai koronaviruso pandemijos bangai.

Už sveikatos apsaugą atsakinga eurokomisarė Stella Kyriakides teigė: „Kai kuriose valstybėse narėse padėtis dabar yra net blogesnė nei piko metu kovo mėnesį. Tai kelia didelį nerimą. Visos valstybės narės turi imtis priemonių nedelsiant, vos tik pasirodžius pirmiems naujų protrūkių ženklams.“

Europoje iki šiol užregistruota daugiau nei 5 mln. COVID-19 atvejų, o kelios šalys jau pradėjo atnaujinti vietinius karantinus, kad išvengtų nekontroliuojamo viruso plitimo.

Tiesa, mirčių nuo COVID-19 skaičius kol kas neauga taip sparčiai, tačiau naujų ligos atvejų skaičus daugelyje valstybių vėl pasiekė pavasarį fiksuotą ribą.

S. Kyriakides teigimu, kai kurios šalys akivaizdžiai per anksti pradėjo švelninti karantino apribojimus.

„Tai reiškia, kad kontrolės priemonės nebuvo pakankamai efektyvios, jos nebuvo tinkamai įgyvendintos ar jų nebuvo tinkamai laikomasi. Negalime prarasti budrumo. Krizė dar nesibaigė. Be to, žiema yra kvėpavimo takų ligų laikotarpis, įskaitant sezoninį gripą“, – tvirtino ji.

„Šiandien raginame visus veikti ryžtingai, tai gali būti paskutinė mūsų galimybė užkirsti kelią pavasario scenarijaus pasikartojimui“, – perspėjo eurokomisarė.

S. Kyriakides tikino, kad ES valstybių narių vyriausybės turės kovoti su dezinformacija apie koronavirusą ir pasiekti jaunus žmones, kad išvengtų protestų ir sąmokslo teorijų plitimo visuomenėje.

Ji taip pat įspėjo veikti kuo skubiau, kad būtų galima išvengti visuotinių karantinų, kurie smarkiai kenkia ekonomikai, švietimui ir visuomenės psichinei sveikatai.