„Na, mano nuomone, pagal Baltarusijos įstatymus mes neprivalome įspėti jokių Vakarų valstybių ir apskritai nieko. Tai mūsų šalies vidaus reikalas. Ir kritika tik dėl vieno: neva paslaptis... Žinote, į inauguraciją drauge su kariškiais buvo pakviesta apie 2 tūkst. žmonių. Ir išlaikyti tai paslaptyje praktiškai neįmanoma“, – sakė A. Lukašenka per susitikimą su Kinijos ambasadoriumi Minske Cui Qimingu.

A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenka mano, kad kai kurių valstybių pozicija Baltarusijos atžvilgiu yra nekonstruktyvi. „Dar iki... inauguracijos tarsi kažkoks apmaudas, tarsi pretenzijos, kad mes nepranešėme lenkams, lietuviams, ukrainiečiams, čekams ar dar kažkam“, – sakė jis.

„Kaimynai – nuo Dievo, jie nesirenkami ir mes pasmerkti gyventi drauge, draugauti. Tačiau pasirodo, kad ne visada taip. Kaimyninės valstybės, ypač Lenkija, žinote, kokią poziciją užėmė“, – pridūrė A. Lukašenka.

Jis taip pat dar kartą pareiškė, kad Baltarusija nieko neprašė pripažinti jo teisėtumo ir prezidento rinkimų rezultatų.

„Šaukia, kad jie kažko pas mus nepripažįsta. Žinote, mes nieko ir neprašėme pripažinti ar nepripažinti mūsų rinkimų, pripažinti ar nepripažinti vėl išrinkto prezidento teisėtumo. Svarbiausia, kad tai atitiktų mūsų šalies konstituciją. Ir jei jie mato neatitikimų, geriau tegu apie tai pasako“, – sakė jis.

Trečiadienį įvykusi A. Lukašenkos inauguracija šeštai kadencijai buvo visiškai netikėta baltarusių žurnalistams ir stebėtojams. A. Lukašenkos oficialioje interneto svetainėje apie ją nebuvo jokio pranešimo, ceremonijos netransliavo valstybinė televizija. Taip tikriausiai siekta išvengti protestuotojų susibūrimo.

Trečiadienį vakare protestuoti prieš slapta surengtą A. Lukašenkos inauguraciją Minsko centre susirinko keli tūkstančiai žmonių. Liudininkai pranešė, kad jėgos struktūrų pareigūnai vykdė šiurkščius sulaikymus, naudojo lazdas. Žmonėms vaikyti buvo panaudotos ašarinės dujos ir vandens patrankos.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per trečiadienio protestus visoje šalyje buvo sulaikyti 364 žmonės, 252 iš jų – Minske.

Baltarusijoje jau antrą mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.