B. Taylor, greitosios pagalbos skyriaus darbuotoja, buvo nušauta savo bute kovo mėnesį, kai trys Luisvilio policijos pareigūnai, dėvėję civilinius drabužius, įsiveržė į jos namus su kratos orderiu.

Moters mirtis išprovokavo kelias savaites vykusius antirasistinius protestus Luisvilyje, Kentukyje, ir dar labiau pakurstė kampaniją prieš rasizmą ir policijos brutalumą, kuri kilo Jungtinėse Valstijose ir išplito po visą pasaulį.

Teisėja trečiadienį paskelbė tris kaltinimus dėl „neatsakingo pavojaus sukėlimo“, kuriuos didžioji žiuri iškėlė Brettui Hankisonui (Bretui Henkisonui), vienam iš trijų policijos pareigūnų, dalyvavusių moters gyvybės pareikalavusiame incidente.

Kaltinimai yra susiję su šūviais, kuriuos pareigūnas paleido į kaimyninį namą, bet nei jis, nei abu jo kolegos nebus kaltinami dėl judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“, BLM) simboliu tapusios B. Taylor nužudymo.

Po kaltinimų paskelbimo visoje šalyje, įskaitant Niujorką, Bostoną, Vašingtoną ir Los Andželą, kilo pikti protestai. Didžiausia demonstracija įvyko Luisvilyje, kur vėlai trečiadienį buvo pašauti du policininkai. Jų gyvybei pavojus negresia, žurnalistams sakė miesto laikinasis policijos viršininkas Robertas Schroederis (Robertas Šrederis), kuris nurodė, kad „abu pareigūnai gydomi“.

„Vienas yra sąmoningas, jo būklė stabili. Kitas pareigūnas šiuo metu operuojamas, jo būklė stabili“, – sakė jis.

„Sulaikėme vieną įtariamąjį“, – pridūrė R. Schroederis.

D. Trumpas palaiko policiją

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris vaizduoja save kaip tvarkos ir įstatymo kandidatą lapkričio 3-iąją įvyksiančiuose rinkimuose, tviteryje parašė, kad „meldžiasi už du policijos pareigūnus, kurie... buvo pašauti Luisvilyje Kentukyje. Federalinė vyriausybė jus palaiko ir yra pasirengusi padėti.“

Po pietų į Luisvilio gatves išėjo tūkstančiai demonstrantų.

„Sakyk jos vardą: Breonna Taylor, – skandavo jie. – Jokios gyvybės nesvarbios, kol juodųjų gyvybės nesvarbios.“

Policija areštavo kelis asmenis ir vaikydama šimtus protestuotojų iš vieno parko panaudojo kurtinamąsias granatas.

600 tūkst. gyventojų turinčiame mieste buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, nakčiai įvesta komendanto valanda. Didelė miesto centro dalis buvo uždaryta eismui.

Pikti protestai Amerikos miestus krečia jau keli mėnesiai, o pyktį toliau kurstė virtinė juodaodžių mirties policijos rankose atvejų ir itin dideli šalies politiniai nesutarimai bei D. Trumpo retorika.

„Gynėsi“

Trys kovos su narkotikais skyriaus pareigūnai civiliais drabužiais į greitosios pagalbos skyriaus techninės darbuotojos B. Taylor namus įsiveržė naktį. B. Taylor vaikinas, kuris buvo lovoje su ja, pačiupo ginklą ir susišaudė su pareigūnais. Vėliau jis sakė manęs, kad tai buvo nusikaltėliai.

Policininkai, kurie nebuvo įjungę savo nešiojamų kamerų, kaip yra reikalaujama, daug kartų šovė į B. Taylor. Vienas policijos seržantas buvo sužeistas.

B. Taylor namuose narkotikų nebuvo rasta.

Po didžiosios žiuri sprendimo Kentukio generalinis prokuroras Danielis Cameronas (Danielis Kameronas) sakė, kad du pareigūnai, paleidę šūvių į D. Taylor, tai padarė gindamiesi, todėl neturi būti apkaltinti.

„Tai tragedija, – sakė D. Cameronas. – Žinau, kad ne visi bus patenkinti. Kiekvienas turi savo nuomonę dėl to, kas yra teisingumas.“