„Solidarumo vardan privalome užimti vieningą poziciją ir pareikalauti laikytis pagrindinių žmogaus teisių Baltarusijoje ir kituose pasaulio regionuose“, – sakė jis įrašytoje kalboje antrąją Generalinės Asamblėjos dieną.

Pasak prezidento, „politinių oponentų persekiojimas, masinis taikių protestuotojų sulaikymas, smurto ir kankinimų naudojimas prieš juos yra nepriimtini jokioje valstybėje“.

„Baltarusijos gyventojai, kaip ir bet kurios kitos laisvos valstybės gyventojai, turi teisę suvereniai ir be kišimosi iš išorės... spręsti dėl savo politinės ateities“, – pažymėjo A. Duda.

Anksčiau Lietuvos ir Latvijos prezidentai savo kalbose JT Generalinei Asamblėjai paragino Minską atsisakyti jėgos naudojimo prieš protestuotojus.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Trečiadienį per protestus visoje šalyje, kilusius po slaptos A. Lukašenkos inauguracijos šeštai kadencijai, milicija sulaikė daugiau kaip 100 žmonių, pranešė teisių gynimo centras „Viasna“.

Netrukus po A. Lukašenkos inauguracijos virtinė šalių, įskaitant JAV, Lietuvą ir Vokietiją, pareiškė, kad nelaiko A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos prezidentu.