Buvę darbuotojai ir jų šeimos prieš penkerius metus padavė Vokietijos automobilių gamintoją į teismą, teigdami, kad bendrovė bendradarbiavo su kariniu režimu (1964–1985 m.), padėdama nustatyti įtariamus oponentus, kurie vėliau būdavo sulaikomi ir kankinami.

Pagal susitarimą su Brazilijos valstijų ir federaliniais prokurorais, „Volkswagen“ sumokės 36 mln. realų (5,5 mln. eurų) kompensaciją, įskaitant 16,8 mln. realų darbuotojams ir jų šeimoms, taip pat skirs paramą įvairiems projektams, įskaitant memorialą režimo aukoms, sakoma bendrovės pranešime.

„Apgailestaujame dėl praeityje įvykusių pažeidimų. Bendrovei „Volkswagen“ svarbu atsakingai išspręsti šį neigiamą Brazilijos istorijos skyrių ir skatinti skaidrumą“, – sakoma „Volkswagen“ valdybos narės Hiltrud Werner pranešime.

Nepriklausoma apžvalga, kurią bendrovė užsakė 2016 metais, parodė, kad bendrovės padalinio Brazilijoje „Volkswagen do Brasil“ saugumo pareigūnai bendradarbiavo su kariniu režimu.

Pasak Nacionalinės tiesos komisijos, įkurtos tirti diktatūros epochos nusikaltimus, Brazilija vis dar aiškinasi režimo, kuris buvo atsakingas už mažiausiai 434 žmonių nužudymą ar dingimą, atliktus nusikaltimus.

Manoma, kad režimo kankinimų aukomis tapo 20 000 žmonių.

Dabartinis Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, tuo metu tarnavęs kariuomenės kapitonu, yra atviras diktatūros šaliminkas.

Kraštutinių dešiniųjų lyderis sukėlė daug kritikos pareiškęs, kad režimo klaida buvo tai, jog jis kankino, o ne žudė savo oponentus, bei vėl atgaivinęs 1964 metų perversmo, įtvirtinusio režimą, minėjimus.