CNN primena, kad Jungtinės Valstijos jau peržengė 200 tūkst. mirčių nuo koronaviruso ribą. Kaip rodo Johnso Hopkinso universiteto pateikiami duomenys, naujų atvejų skaičius auga 28 valstijose.

„Man labai gaila, kad turiu tą sakyti, tačiau galime sulaukti tiesiog apokaliptinio rudens“, – teigia dr. Peteris Hotezas, Bayloro medicinos koledžo Nacionalinio tropinės medicinos padalinio dekanas.

„Taip nutiks todėl, kad verčiame atsidaryti mokyklas, esančias intensyvaus viruso plitimo vietose. Verčiame atsidaryti aukštojo mokslo įstaigas. Tačiau šalies mastu nėra lyderystės, niekas nenurodo žmonėms dėvėti kaukes, laikytis socialinio atstumo ir daryti visus kitus būtinus dalykus“, – aiškina P. Hotezas.

Dr. Jeanne Marrazzo, Alabamos universiteto Birmingame infekcinių ligų padalinio vadovė, teigia sutinkanti, kad šis ruduo, patyrus pastarąjį atvejų išaugimą, „gali būti apokaliptinis“.

„Kodėl riedame atgal? Manau, tam gali būti kelios priežastys. Pirmoji – bendras nuovargis. Žmonės iš tiesų nuo viso to pavargo. O kitas dalykas – visiškai prieštaringos žinutės iš valdžios, kurias gauname. Tai ne tik klaidinga, bet ir painiavos kupina informacija apie tai, kaip virusas plinta“, – dėsto J. Marrazzo.

Ji pacitavo naujausią CDC pranešimą, kuriame teigta, kad galima užsikrėsti COVID-19 vien įkvėpus mažučių ore esančių arba oru judančių dalelių, atsiradusių kvėpuojant užsikrėtusiam asmeniui.

„Randasi vis daugiau įrodymų, kad lašeliai ir mažos ore paskleistos dalelės gali išsilaikyti ore, o tokiu būdu jas įkvepia kiti asmenys. Pasklidimo atstumas – iki dviejų metrų. Šią riziką iš esmės daugiausia didina uždaros ir tinkamai nevėdinamos patalpos“, – penktadienį buvo rašoma CDC puslapyje.

Daugelis gydytojų tą žinojo jau seniai – todėl žmonės ir raginami dėvėti kaukes.

„Šis gairių atnaujinimas būtų buvęs šaunus dalykas, jei jis būtų paskelbtas gegužę. Mes jau seniausiai tą žinojome“, – sako P. Hotezas.

Tačiau iki pirmadienio popietės CDC pranešimo nebeliko.

„Faktas, kad CDC šią informaciją išėmė, nors tai yra tiesiog elementarus mokslinis supratimas, verčia spėlioti, kad kažkas už to slypi, – neabejoja dr. Leana Wen, analitinių CNN komentarų medicinos tema autorė ir George‘o Washingtono universiteto greitosios pagalbos medicinos specialistė.

„Ar taip nutiko dėl politinio spaudimo? Kodėl politinis įsikišimas nulemia tokius, o ne mokslu paremtus sprendimus?“ – stebisi L. Wen.

Pasak su situacija susipažinusiu federaliniu pareigūnu, informacijos pašalinimas nebuvo politinio spaudimo rezultatas.

„Tai buvo tik CDC sprendimas. Informacija buvo paskelbta per klaidą. Ji nebuvo parengta paskelbti“, – aiškino minėtasis pareigūnas.

Pareigūno teigimu, gairių pokyčiai buvo paskelbti jų kruopščiai neperžiūrėjus CDC ekspertams.

„Kažkas anksčiau laiko spustelėjo mygtuką“, – tikina jis.

Pareigūnas pridūrė, kad gairės „yra taisomos“, tačiau nepasakė, kada pataisytas variantas pasirodys JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų puslapyje.