50 metų Williamo Emmetto LeCroy mirtis buvo konstatuota 21 val. 6 min. vietos laiku kalėjime Tere Hote Indianoje, kur jam buvo suleista mirtina injekcija ir kur šiemet po 17 metų pertraukos, kai nebuvo įvykdyta jokia federalinė egzekucija, buvo įvykdytos mirties bausmės penkiems kitiems nuteistiesiems.

Advokatai prašė prezidento Donaldo Trumpo pakeisti mirties bausmę W. E. LeCroy įkalinimu iki gyvos galvos. Jie sakė, kad jo brolis, Džordžijos teisėsaugos pareigūnas Chadas LeCroy, žuvo tarnybos metu 2010-aisiais, todėl šeimai būtų labai sunki antro sūnaus netektis.

Egzekucija prasidėjo beveik trimis valandomis vėliau nei planuota, nes advokatai teikė paskutinės minutės prašymą JAV Aukščiausiajam Teismui atidėti bausmės vykdymą.

W. E. LeCroy 2001 metų spalio 7 dieną įsilaužė į Joann Lee Tiesler namus Čeri Loge Džordžijoje ir laukė, kol ji grįš iš parduotuvės, o tada ją brutaliai išžagino ir nužudė.

W. E. LeCroy pažinojo J. L. Tiesler, nes ji gyveno netoli jo giminaičio namų, ir pravažiuodamas pro šalį jis dažnai jai pamodavo. Vėliau W. E. LeCroy tyrėjams sakė pradėjęs galvoti, kad ji galėjo būti jo auklė, kuri, jo teigimu, jį vaikystėje tvirkino. Nužudęs J. L. Tiesler jis suprato, kad tai negalėjo būti tiesa.

Dvi dienos po žmogžudystės W. E. LeCroy buvo areštuotas vairuojantis J. L. Tiesler automobilį, pravažiavęs JAV patikrinimo postą Minesotoje pakeliui į Kanadą.

Būdamas 17-os, W. E. LeCroy įstojo į armiją, bet netrukus buvo pašalintas dėl drausmės pažeidimų, o vėliau kalbėjo, kad sėdėdamas kalėjime už įsilaužiamąją vagystę, vaikų tvirkinimą ir kitus nusikaltimus susidomėjo raganavimu.

Prieš nužudydamas J. L. Tiesler jis kelias dienas mąstė, kad ji buvo jo auklė ir kad jos nužudymas panaikintų kerus, kuriuos ji ant jo neva užleidusi. Perrėžęs jai gerklę jis prisėdo prie J. L. Tiesler kompiuterio ieškoti knygų apie raganavimą, rodo teismo dokumentai.

2004 metais jis buvo nuteistas pagal federalinį kaltinimą dėl žmogaus mirtį nulėmusio automobilio pagrobimo ir prisiekusieji rekomendavo mirties bausmę.

Ketvirtadienį numatoma dar viena egzekucija – Christopherio Vialvos, pirmojo afroamerikiečio, kuriam šiemet bus įvykdyta mirties bausmė pagal federalinius kaltinimus.

Kritikai sako, kad Teisingumo departamento sprendimas šiemet atnaujinti federalinių mirties bausmių vykdymą yra ciniškas bandymas padėti Donaldui Trumpui vaizduoti save kaip tvarkos ir įstatymo kandidatą lapkričio 3-iąją įvyksiančiuose rinkimuose. Tuo tarpu jo šalininkai teigia, kad prezidentas suteikia ilgai vėlavusį teisingumą aukoms ir jų šeimoms.

Per 56 metus iki šių metų, kai D. Trumpo administracija atnaujino egzekucijas, federalinė vyriausybė mirties bausmes įvykdė tik trims žmonėms, tarp jų Oklahomos sprogdintojui Timothy McVeigh. Šios trys egzekucijos buvo įvykdytos amžiaus pradžioje.