Protestuotojai į guminėmis lazdomis ir apsauginiais skydais ginkluotas saugumo pajėgas svaidė petardas, akmenis ir butelius. Policininkai keliskart atstūmė minią.

Demonstracijoje Sofijoje, agentūros AFP žurnalistų teigimu, dalyvavo apie 10 000 žmonių. Protestas vyko Bulgarijai minint Nepriklausomybės dieną. Protestai prieš premjero Boiko Borissowo vyriausybę, kurią demonstrantai kaltina korupcija ir ryšiais su oligarchais, vyko ir kituose šalies miestuose.

Demonstracijos Bulgarijoje tęsiasi jau kelis mėnesius. Protestuotojai reikalauja vyriausybės atsistatydinimo. Ne kartą kilo rimtų susirėmimų, per kuriuos būta daug sužeistųjų ir areštų.

Protestus pakurstė vyriausybės planai keisti konstituciją. Anot kritikų, reforma nenumato didesnės atskaitomybės prievolės Bulgarijos generaliniam prokurorui. Dabartinis prokuroras Ivanas Geševas dėl spėjamų ryšių su įtakingais oligarchais taip pat sulaukia raginimų atsistatydinti.

Reforma apkarpytų ir prezidento teises. Dabartinis šalies vadovas Rumenas Radewas labai kritiškai vertina B. Borissowo vyriausybę. Jis remia demonstrantų reikalavimus.

B. Borissowas jau dešimt metų beveik be pertraukų yra valdžioje. 2013 ir 2016 metais jis atsistatydino, tačiau po kelių mėnesių vėl grįžo prie vyriausybės vairo. Dabar jis nesutinka trauktis, kol ateinantį kovą nesibaigs trečioji jo kadencija.

Bulgarija laikoma ES šalimi, kurioje korupcija išsikerojusi labiausiai. Šalis yra palyginti skurdi. Keli oligarchai kontroliuoja didelę dalį ekonomikos.