Premijos laureatai šiemet gruodį neatsiims savo medalių ir diplomų iš Švedijos karaliaus rankų, o apdovanojimų sulauks savo šalyse, pranešė Nobelio fondas, besirūpinantis Nobelio premijų teikimo organizaciniais klausimais.

„Dabartinės aplinkybės, siaučianti pandemija, reiškia, kad šie metai yra nepaprasti Nobelio premijų istorijoje. Idėja yra medalius ir diplomus laureatams įteikti saugiai jų gyvenamose šalyse“, – sakoma Nobelio fondo pareiškime.

Tai planuojama padaryti „su ambasadų arba laureatų universitetų pagalba“.

Liepos mėnesį Nobelio fondas paskelbė, kad gruodį tradiciškai po premijų teikimo ceremonijos rengiamas banketas atšaukiamas, o premijų laureatų paskelbimo ir apdovanojimų teikimo ceremonijos bus rengiamos „naujais pavidalais“.

Paskutinį kartą Nobelio premijų teikimo ceremoniją buvo atšaukta 1944 metais dėl Antrojo pasaulinio karo. Šiemet ji vyks televizinio renginio forma, ir „šių metų premijų teikimas persipins su filmuota medžiaga iš įvairių pasaulio šalių“.

Per Antrąjį pasaulinį karą kelių premijų teikimas buvo atidėtas ir dar kelios visai nebuvo įteiktos, nors Švedija nedalyvavo karo veiksmuose. 1944 metų premijos buvo įteiktos 1945 metais, nurodė Nobelio muziejaus kuratorius istorikas Gustavas Kallstrandas.

„Tą kartą 1944 metais Stokholme nebuvo jokios ceremonijos, bet šiemet ceremonija vyks, tik ji bus skaitmeninė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Šių metų Nobelio medicinos, fizikos, chemijos, literatūros, taikos ir ekonomikos premijų laureatai bus paskelbti spalio 5–12 dienomis.

Anksčiau antradienį Norvegijos Nobelio instituto vadovas pranešė, kad Osle gruodžio 10 dieną paprastai vykstanti Nobelio taikos premijos teikimo ceremonija šiemet dėl pandemijos iš Oslo rotušės persikelia į mažesnę Oslo universiteto salę ir vyks kukliau.