Taip premjeras atsakė į jam pateiktą kritiką, kad JK kontaktų sekimo ir testavimo programa nėra pakankamai veiksminga, atkreipus dėmesį į tai, kad šalyje fiksuojamas didžiulis naujų COVID-19 atvejų prieaugis.

Opozicinei Leiboristų partijai priklausantis parlamento narys Benas Bradshawas paklausė ministro pirmininko, ar „priežastis, kodėl Vokietijoje ir Italijoje fiksuojama mažiau Covid atvejų, nei pas mus“, yra ta, kad jų sistemos yra veiksmingos.

B. Johnsonas atmetė parlamentaro argumentą ir sakė: „Iš tiesų esama didžiulio skirtumo tarp mūsų šalies ir daugumos kitų pasaulio valstybių – mūsų šalis yra laisvę mylinti šalis.

Jei pažvelgtumėte į šios valstybės pastarųjų 300 metų istoriją, bene visa pažanga pereinant nuo žodžio laisvės iki demokratijos buvo padaryta šioje šalyje. Labai sunku prašyti Didžiosios Britanijos populiacijos vienodai paklusti gairėms reikiamu lygiu.“

Konservatorių lyderis tokius komentarus pateikė kalbėdamas parlamente, kur taip pat pristatė naujų apribojimų, skirtų kovai su augančiu infekcijų skaičiumi. Į juos įskaitomos trumpesnės aludžių darbo valandos, rekomendacija dirbti iš namų ir baudos už apribojimų nepaisymą.

„Šiandien norime pasakyti, kad visa tai padaryti galime laikydamiesi griežtų apribojimų, sumažinsiančių (viruso) reprodukcijos rodiklį“, – sakė B. Johnsonas.

Italija buvo pirmoji užsienio valstybė po Kinijos, kuriai teko susidurti su didžiuliu viruso protrūkiu. Šaliai šiuo metu pavyksta palaikyti gana žemą infekcijų lygį, palyginus su susirgimais Ispanijoje, Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Vokietijai su protrūkiu tvarkytis sekėsi kiek geriau – sėkmę daugiausiai lėmė masinio testavimo programa ir atidus kontaktų sekimas. Nepaisant to, šalyje vėl stebimas susirgimo atvejų augimas.