Sunkius nusikaltimus tiriantis Rusijos tyrimų komitetas informavo, kad sulaikė Sergejų Toropą, kurį jo sekėjai vadina Visarionu, bei du jo padėjėjus.

Tyrėjų išplatintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip kaukėti komandosai veda barzdotą ilgaplaukį 59 metų Visarioną bei dar du vyrus iš furgono į sraigtasparnį.

Atokioje gyvenvietėje Sibiro Krasnojarsko krašte surengtoje operacijoje dalyvavo pareigūnai iš Federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir kitų teisėsaugos institucijų.

S. Toropas, buvęs milicininkas, sakė patyręs apreiškimą, kai 1989 metais, žlungant ateistiniam komunistų režimui, prarado darbą.

Sergejaus Toropo sulaikymas

1991-aisiais jis įsteigė vadinamąją Paskutiniojo Testamento bažnyčią.

Atokiuose kaimeliuose Sibire gyvena keli tūkstančiai Visariono judėjimo sekėjų.

Vienas jų, Aleksandras Staroverovas, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė kelis vaizdo įrašus, kuriuose matyti pievoje stovintys kariniai sraigtasparniai ir transporto priemonės.

Tyrėjai sakė, kad mesijumi pasiskelbęs Visarionas ir jo padėjėjai reikalavo pinigų iš sekėjų ir naudojo prieš juos emocinį smurtą.

Sergejaus Toropo sulaikymas

Tyrimų komitetas pranešė ketinantis pareikšti judėjimo lyderiams kaltinimus įsteigus neteisėtą religinę organizaciją ir padarius „dviem ar daugiau asmenų didelės žalos“.

Sergejus Toropas

Visariono sekėjai yra vegetarai, jie stengiasi kuo mažiau priklausyti nuo išorinio pasaulio, bando patys apsirūpinti būtinais daiktais, maistu.

„Pagrindinis mūsų tikslas – viską daryti savo rankomis, kad būtų kuo mažesnė priklausomybė nuo pinigų“, – yra sakęs Visarionas.

Tarp jo sekėjų yra muzikantų, medikų, mokytojų, buvusių sovietinės armijos pulkininkų, vienas buvęs Baltarusijos ministras, taip pat piligrimų iš Kubos, Bulgarijos, Belgijos, Australijos ir Vokietijos.

Praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje kažkiek visarionininkų nusižudė, mirė dėl itin sunkių gyvenimo sąlygų arba negavę būtinos medicininės pagalbos.