Plastikinis „Sviatoj Istočnik“ (Šventas šaltinis“) vandens butelis, kurį jie pasiėmė iš viešbučio numerio, po kelių savaičių atsidūrė vienoje Vokietijos karinėje laboratorijoje, ir ant jo buvo nustatyta kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“, sukurtos Sovietų Sąjungoje, pėdsakų.

Uždrausto cheminio ginklo panaudojimas per rugpjūčio 20-os dienos išpuolį Vokietijos valdžiai nepaliko abejonių, jog operacija buvo užsakyta aukščiausiųjų Rusijos vyriausybės sluoksnių, teigia trys pareigūnai Berlyne, susipažinę su išvadomis.

Greita lėktuvo piloto, sugebėjusio skubiai nutupdyti lėktuvą, reakcija, taip pat medicinos personalas, suteikęs jam pirmąją pagalbą, greičiausiai padėjo išgelbėti 44-jų metų vyro gyvybę, teigė Vokietijos pareigūnai bei jo kolegos. Žudikai dirbo aplaidžiai ir paliko šleifą įrodymų, baksnojančių Kremliaus pusėn, o to Berlynas negalėjo ignoruoti.

Tai, ką Vokietijos pareigūnai vadina negrabiu bandymu nužudyti pagrindinę opozicijos figūrą, sukėlė naują Rusijos santykių su Europa žemyn judančią spiralę, ypač su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kurios kantrybę jau yra bandęs prezidentas Vladimiras Putinas.

Jos vyriausybė mėgino susigaudyti, kaip reaguoti į 2016 metais įvykdytą kibernetinę ataką prieš Bundestagą ir nužudymą Berlyne 2019 metais, – tiek vienas, tiek kitas incidentas, Vokietijos prokurorų tvirtinimu, buvo užsakyti Rusijos valstybinių struktūrų.

Nepaisant įspūdingos Kremliaus piktnaudžiavimo valdžia istorijos, toks begėdiškas nusitaikymas į pagrindinį kritiką turės katastrofiškų padarinių ir taip žemoms V. Putino pozicijoms Vakaruose, sakė vienas Europos diplomatas.

Aleksejus Navalnas

Kremlius tvirtina neradęs jokių įrodymų, pagrindžiančių tvirtinimą, kad Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas, ir atmetė Angelos Merkel raginimus pradėti baudžiamąjį tyrimą.

Rusijos pareigūnai pateikė įvairias viena kitai prieštaraujančias ataskaitas apie tai, kas nutiko, – nuo teiginių, esą A. Navalno sveikata tiesiog pablogėjo dėl vienokių ar kitokių priežasčių, iki prielaidų, esą jis buvo apnuodytas po to, kai buvo nugabentas į Vokietiją dirbtinai sukeltos komos būsenoje.

Vakarų pareigūnai atmeta tokius tvirtinimus. Ragindama Maskvą prisiimti atsakomybę už išpuolį, Europos Sąjunga ir kiti svarsto atsakomąsias priemones – nuo Rusijos diplomatų išsiuntimo iki daug skausmingesnių ekonominių sankcijų.

Angela Merkel net užsiminė, kad jai gali tekti imtis veiksmų prieš 9,5 mlrd. eurų (22 mlrd. JAV dolerių) vertės „Nord Stream 2“ dujotiekį, kuriuo į Berlyną būtų tiekiamos rusiškos dujos.

Iš savo ligoninės palatos Berlyne A. Navalnas pradėjo skelbti Instagrame nuotraukas. Pagarsėjęs dėl savo vaizdo įrašų „YouTube“ kanale, demaskuojančių pareigūnų korupciją ir nutaikytų į valdančiąją partiją, A. Navalnas jau seniai yra tapęs Kremliaus įtūžio taikiniu. V. Putinas ir kiti aukšto rango pareigūnai griebiasi įmantrių lingvistinių gudrybių, vengdami viešumoje minėti jo pavardę. V. Putino atstovas spaudai vadina jį „Berlyno pacientu“.

Ir nors per savo ilgametę veiklą A. Navalnas reguliariai buvo sodinamas į kalėjimą ne vienai savaitei ir užpuldinėjamas gatvėse savo priešininkų – kartą vos neprarado regėjimo viena akimi, – mėginimas jį apnuodyti yra iš tiesų pirmasis akivaizdus pasikėsinimas į opozicijos lyderio gyvybę.

Kremlius garsėja mėginimais naudoti tokius ginklus prieš tuos, kurie pateko į jo nemalonę – vienus jam pavyko sėkmingai įgyvendinti, kitus ne. 2018 metais įvykdytas išpuolis prieš buvusį šnipą Sergejų Skripalį Solsberio mieste, Jungtinėje Karalystėje, jo nepražudė, tačiau viena atsitiktinė JK gyventoja, susidūrusi su nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, mirė, dar keletas asmenų smarkiai apsinuodijo.

Išpuolis prieš A. Navalną įvykdytas Sibiro širdyje, kur jis, panašu, galėjo būti lengvesniu taikiniu žudikams iš Federalinio saugumo tarnybos (FST), kurios agentai daugelį metų stebėjo kiekvieną jo žingsnį, teigia A. Navalno sąjungininkai.

Tomske A. Navalnas ir jo komanda, artėjant regioniniams rinkimams, filmavo vaizdo įrašą apie vietinę korupciją, tikėdamiesi mobilizuoti šalininkus kovoje prieš valdančiąją partiją. Keletas filmavimo grupės narių liko mieste baigti filmavimų, tuo tarpu A. Navalnas dar su keliais savo bendražygiais išskrido į Maskvą.

Tačiau vos lėktuvui pakilus, A. Navalnas pasijuto blogai, ėmė šaukti iš skausmo ir galiausiai prarado sąmonę, rodo liudininkų pasakojimai ir vaizdo įrašas iš lėktuvo. Įgulos nariai teiravosi, ar yra tarp skrendančių keleivių gydytojų, o vėliau nusprendė skubiai leistis Omske, artimiausiame mieste.

Lėktuvui nusileidus, oro uosto dispečerinė perspėjo juos, kad kažkas telefonu pranešė apie terminale neva padėtą bombą. Tačiau pilotų tai nesutrikdė, ir jie paprašė, kad tiesiog prie leidimosi tako būtų atsiųstas greitosios pagalbos automobilis.

Jeigu lėktuvas būtų tęsęs savo keturių-penkių valandų skrydį į Maskvą, A. Navalnas greičiausiai būtų miręs, teigia jo šalininkai.

Omsko medikai iškart atpažino apsinuodijimo simptomus ir skubiai nuvežė jį į toksikologijos skyrių. A. Navalnui buvo suleistas atropinas, vienintelis veiksmingas priešnuodis prieš tokias medžiagas kaip „Novičiok“.

Tuo tarpu Tomske policija dar nebuvo spėjusi suorganizuoti apsaugos jo viešbučio numeryje, nors žinia apie jo ligą greitai išplito visame pasaulyje. A. Navalno kolegos paėmė iš kambario vandens buteliuką bei kitus įrodymus ir susiruošė skristi į Vokietiją, kur, bent jie to tikėjosi, jis galėjo būti nuskraidintas gydyti.

„FBK sužaidė geriau už FST, – tviteryje rašė opozicijos politikas Vladimiras Milovas, turėdamas galvoje A. Navalno įkurtą Kovos su korupcija fondą. – Jie surinko įrodymus tiesiog prieš pat jų nosį (buteliukas su „Novičiok“ pėdsakais iš Tomsko viešbučio) ir išsivežė iš šalies.“

Vladimiras Uglevas, komandos, sukūrusios nuodus prieš kelis dešimtmečius, ekspertas sakė įtariantis, kad „Novičiok“ medžiagos užpurkšta ant vandens butelio, mėginant nunuodyti A. Navalną skrydžio metu ar iškart po jo.

„Tie žmonės, kurie tą padarė, apskaičiavo viską iki mažiausių detalių, bet jie neatsižvelgė į vieną itin svarbų dalyką: žmogiškąjį faktorių“, – sakė jis.

Pareigūnai iš pat pradžių darė viską, kad A. Navalnas nebūtų išskraidintas į Vokietiją, priversdami privataus lėktuvo, atskridusio jo pergabenti, įgulą ilgai laukti. Bet šeštadienį ryte, praėjus mažiau nei 48-ioms valandoms nuo pirmųjų A. Navalno apsinuodijimo simptomų, nevyriausybinės organizacijos, remiamos A. Merkel vyriausybės, užsakytas lėktuvas išskraidino jį į Berlyną.

Medicininiai testai „Charite“ klinikoje, esančioje pačiame Vokietijos sostinės centre, greitai parodė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga, priklausančia kategorijai cholinesterazės inhibitorių, kurių yra pesticiduose, įvairiuose vaistuose ir nervus paralyžiuojančiose medžiagose.

Po kelių dienų Vokietijos kariuomenės Farmakologijos ir toksikologijos institutas, viena iš nedaugelio laboratorijų pasaulyje, turinčių tiesioginės informacijos apie toksiną, paskelbė išvadą dėl „Novičiok“.

Tą trečiadienio rytą Angela Merkel sukvietė šešis aukšto rango kabineto narius ir, informavusi juos apie tai, nusprendė, kad būtina greitai reaguoti. Policija sugriežtino apsaugą aplink ligoninę, baimindamasi dar vieno pasikėsinimo į jo gyvybę.

Angelos Merkel, užaugusios Rytų Vokietijoje ir save vadinančios rusofile, kantrybės atsargos galop išseko. Jos žinia Kremliui, pagal jos standartus, buvo itin tiesmukiška.

„Akivaizdu, kad Aleksejus Navalnas yra nusikaltimo auka, – po kelių valandų susirinkusiems žurnalistams pareiškė A. Merkel. – Tikslas buvo jį nutildyti.“