„Mūsų žinia aiški: inicijuojame sankcijas, nes nepripažįstame Baltarusijos rinkimų proceso, kuris, mūsų požiūriu, neatitiko elementarių principų“, – interviu televizijai „France 24“ sakė EVT vadovas, atsakydamas į klausimus apie vėliau šią savaitę vyksiantį ES viršūnių susitikimą.

Ch. Michelis pridūrė, kad Bendrija stengiasi skatinti vidaus dialogą politinės krizės apimtoje Baltarusijoje.

„Siekiame, kad Baltarusijos žmonės galėtų nuspręsti, kokios ateities jie nori, per skaidrius ir sąžiningus rinkimus – tokia yra žinia, kurią norime išsiųsti“, – tęsė EVT pirmininkas.

Pasak jo, ES taip pat siekia, kad Baltarusijoje klestėtų spaudos laisvė, o šalies opozicija galėtų laisvai rengti taikias demonstracijas.

„Kalbant apie sankcijas, turime susėdę už stalo susitarti dėl veikimo būdo, dėl [veiksmų] primygtinumo, naudingumo; dėl to, kurią akimirką ir kokiu mastu turėtume naudoti šią priemonę, jeigu manome, kad ją būtina naudoti“, – pabrėžė Ch. Michelis.

Anksčiau „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistas Rikardas Jozwiakas (Rikardas Jozviakas) parašė tviteryje, jog ES ministrams per pirmadienį vykstantį susitikimą Briuselyje tikriausiai nepavyks suderinti bendros pozicijos dėl bausmės Minskui.

„Panašu, kad per šiandien vyksiantį užsienio reikalų ministrų susitikimą nebus uždegta žalios šviesos ES sankcijoms Baltarusijai. Atrodo, kad Kipras tebeblokuoja [iniciatyvą]. Tikriausiai dabar [diskusija] persikels į Europos Vadovų Tarybos susitikimą, vyksiantį ketvirtadienį ir penktadienį“, – spėjo R. Jozwiakas.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ neseniai pranešė, kad Kipro atstovai perspėjo savo kolegas iš ES, jog nepritars pasiūlymams įvesti sankcijas Baltarusijos pareigūnams, jei blokas nesutiks įvesti apribojimų Turkijai dėl išteklių žvalgymo darbų Viduržemio jūros rytinėje dalyje.