Vokietijoje, kur A. Navalnas gydomas, manoma, kad jį apnuodijo „Novičiok“ grupei priklausančia medžiaga, tačiau Rusijos valdžia yra atkakliai tvirtina, jog priežasčių kelti baudžiamąją bylą nėra.

„Dabar mane domina vienintelis dalykas: mano drabužiai. 30 „preliminaraus tyrimo“ dienų buvo panaudota paslėpti šiuos svarbiausius įrodymus. Prieš duodami leidimą mane išvežti į Vokietiją, nuvilko visus drabužius ir išsiuntė visiškai nuogą“, – savo tinklaraštyje nurodė A. Navalnas.

Politikas paimtus drabužius pavadino „labai svarbiais daiktiniais įrodymais“, nes Vokietijoje nuodų buvo aptikta ant jo kūno. Vadinasi, visai įmanoma, kad politiką buvo bandyta nunuodyti kontaktiniu būdu, „Novičioku“ padengiant būtent drabužius.

Aleksejus Navalnas

„Praėjo lygiai mėnuo, kai jie bandė mane nužudyti cheminiu ginklu. Dvi nepriklausomos laboratorijos Prancūzijoje ir Švedijoje bei speciali laboratorija Vokietijoje patvirtino, kad mano kūne ir ant jo yra „Novičiok“.

Tačiau Rusijos politinėje ir teisinėje realybėje tai neegzistuoja. Čia jie sako, kad niekas manęs neapnuodijo, arba, kad mane apnuodijo, bet tai padarė arba FBK darbuotojai, arba Vakarų specialiųjų tarnybų darbuotojai. Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos direktorius Sergejus Naryškinas pareiškė, kad „mes atidavėme Navalną Vokietijai be „Novičiok“, o ten jis atsidūrė su „Novičiok“, – rašoma A. Navalno tinklaraštyje.

„Įstatyme numatytas 30 parų preliminaraus tyrimo laikotarpis baigėsi. Reikalauju, kad mano drabužiai būtų tvarkingai sudėti į plastikinį maišelį ir grąžinti man. Ir tada galėsite toliau pokalbių laidose aptarinėti, kad mane ištiko hipoglikemijos priepuolis, kurį tikriausiai sukėlė Kovos su korupcija fondo darbuotojai“, – ironizuojama tinklaraštyje.

A. Navalnas piktinasi, kad Rusija nepradėjo tyrimo dėl bandymo jį nunuodyti.

„Toks jausmas, kad ne atsidūriau komoje lėktuve, o paslydau prekybos centre“, – parašė opozicionierius.

Pirmadienį A. Navalnas „Instagrame“ parašė ir jausmingą įrašą apie meilę savo žmonai.


A. Navalnas rašo, kad po apnuodijimo jis apie meilę žino daugiau nei prieš mėnesį, mat šalia jo ligoninėje visuomet buvo ir juo rūpinosi žmona Julija.

Vokiečių laboratorija ant vandens butelio iš Tomsko viešbučio kambario, kuriame buvo apsistojęs A. Navalnas, aptiko kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakų, rugsėjo 17 d. paskelbta oficialioje rusų opozicijos veikėjo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

„Vadinamasis butelis su „Novičioku“, na, tiksliau, paprastas plastikinis vandens butelis, ant kurio vėliau vokiečių laboratorijoje aptiko kovinės nuodingos medžiagos pėdsakų. Tai butelis iš numerio Tomsko viešbutyje, kur buvo apsistojęs pats Navalnas ir visa mūsų filmavimo grupė“, – sakoma pranešime.

Kaip nurodoma, butelį A. Navalno komandos nariai paėmė po pranešimų, kad jis staiga pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Jie į viešbutį buvo nuvykę drauge su advokatu.

„Beveik iš karto“ A. Navalno Kovos su korupcija fondo darbuotojai, kurie liko Tomske, sužinojo, kas įvyko. „Tą akimirką buvo padarytas vienintelis įmanomas dalykas. Jie išsikvietė advokatą, užlipo į numerį, iš kurio ką tik išvyko Navalnas, ir pradėjo fiksuoti, aprašinėti ir pakuoti viską, ką ten rado. Taip pat ir viešbučio vandens butelius“, – teigiama pranešime.

„Po dviejų savaičių būtent ant butelio iš Tomsko numerio vokiečių laboratorija aptiko „Novičioko“ pėdsakų. O paskui dar trys laboratorijos, ėmusios Aleksejaus mėginių, patvirtino, kad Navalnas buvo apnuodytas būtent juo („Novičioku“). Dabar mes suprantame: Tai buvo padaryta dar iki jam paliekant savo numerį ir išvykstant į oro uostą“, – sakoma pranešime.

A. Navalno „Instagram“ paskyroje paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Kovos su korupcija fondo darbuotojai ir advokatai atvažiavo į viešbučio numerį.

Oficialių šaltinių informacijos šiuo klausimu naujienų agentūra „Interfax“ neturi.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

Lėktuvui skubiai nutūpus 44 metų politikas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o po kelių dienų pervežtas į Berlyno kliniką.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

A. Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.