Garsios G. Verdi operos pirmąjį veiksmą dirigentas Nicola Luisotti bandė pradėti ne vieną kartą, tačiau visas pasaulio klasikos šedevras Ispanijos sostinėje taip ir nenuskambėjo.

Presitižinio Karališkojo teatro salė sekmadienį labiau priminė Madrido „Real“ futbolo komandos rungtynes „Santiago Bernabeu“ stadione, o ne prestižine laikomos koncertinės įstaigos auditoriją.

Sunku įsivaizduoti, kad toks incidentas galėtų susiklostyti tradicinėmis gyvenimo sąlygomis, tačiau vėl plintanti koronaviruso pandemija žmonių mąstymą ir požiūrį į aplinką gerokai pakoregavo. Pasižiūrėti operos spektaklio susirinkę ispanai protestuoti ėmė dėl, jų nuomone, teatre nesudarytų saugumo sąlygų. Žmonės pasipiktino suvokę, kad privalomos socialinės saugumo distancijos tarp žiūrovų teatre nėra laikomasi.

Pradžioje švilpimas, plojimai ir riksmai ėmė sklisti iš amfiteatro – antrojo teatro aukšto, kur susėdo pigesnius (po 15 eurų) bilietus įsigiję žmonės. Juos ypač papiktino faktas, kad pirmajame aukšte, kur bilietų kainos siekė ir 240 eurų, žmonės turėjo daugiau erdvės. Tuo pat metu vienoje amfiteatro zonoje buvo užimtos net 15 viena greta kitos esančių žiūrovų vietų.

Kaip atrodė salė skirtinguose aukštuose prieš spektaklio pradžią, galima pamatyti šiose nuotraukose.

Tiesa, kiek vėliau ir kai kurie brangesnius bilietus įsigiję asmenys taip pat piktinosi, kad teatre nėra laikomasi nustatytų saugumo reikalavimų.

„Brangiausiose vietose mes buvome sugrūsti kaip kokios utėlės, be jokių greta esančių laisvų kėdžių. Palieku video, kad tuo būtų galima įsitikinti. Pažymėtina, kad filmavimo metu kai kurie žmonės jau buvo išėję“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pažymėjo ispanų žurnalistė ir rašytoja Rosa Montero.

Opera vietos laiku turėjo prasidėti 20 val., tačiau dėl nuolatinio triukšmo pasirodymas vėlavo. Buvo atlikta uvertiūra, pirmojo veiksmo pradžia, tačiau žmonėms toliau švilpiant ir šūkaujant, spektaklis vykti niekaip negalėjo. Pranešama, kad kai kurie susirinkusieji ėmė spardyti kėdes, buvo iškviesta policija.

Po kurio laiko teatro vadovybė galutinai suprato, kad spektaklį reikia nutraukti – žiūrovams per megafoną buvo pranešta, jog jie gali atgauti už bilietus sumokėtus pinigus. Spektaklis galutinai nutrauktas 21.10 val.

Pažymėtina, kad savo oficialiame pranešime teatras teisinosi laikęsis nustatytų saugumo reikalavimų – anot organizatorių, salėje buvo užimta tik 51 proc. vietų. Tiesa, kaip galėjo susidaryti nuotraukose ir vaizdo įrašuose užfiksuota padėtis su akivaizdžiai pernelyg užpildyta auditorija, teatras nekomentuoja ir tvirtina pradėsiantis tyrimą.

Situacija dėl koronaviruso pandemijos Ispanijoje išlieka labai įtempta. Ypač, sostinėje Madride, kur dalyje rajonų taikomi sugriežtinti apribojimai.

Ispanija yra viena iš labiausiai koronaviruso paveiktų šalių Europoje. Savaitgalio duomenimis šioje šalyje nuo pandemijos pradžios nustatyta beveik 660 tūkst. užsikrėtimų COVID-19 atvejų, mirė 30,4 tūkst. asmenų.