Minia, susirinkusi prie vaikų prieglaudos, reikalavo leisti pirmokui sugrįžti pas jo motiną, Aleną Lazarčik. Berniukas pakliuvo į prieglaudą tada, kai jo motina buvo sulaikyta ketvirtadienį asmens tapatybės patikrinimui ir nespėjo pasiimti jo iš mokyklos, sakė ji.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis griežtai sukritikavo Baltarusijos valdžios institucijas dėl vaikų kaip „politinių įkaitų“ naudojimo, tviteryje pareiškęs, kad yra „sukrėstas ir pasibaisėjęs“.

A. Lukašenka, kuriam gresia tarptautinis pasmerkimas dėl ginčijamų rugpjūčio 9 d. rinkimų rezultatų ir smurtinio kilusių protestų slopinimo, sulaukė kaimyninės Rusijos prezidento Vladimiro Putino paramos. Praėjusį pirmadienį prezidentai asmeniškai susitiko pietiniame Rusijos Sočio mieste. Vyriausybė padidino spaudimą opozicijos lyderiams, kurie areštuojami arba priverstinai išsiunčiami iš šalies.

Baltarusijos generalinė prokuratūra rugsėjo 13 d. paskelbė, kad protestuotojams, kurie į viešas demonstracijas atsiveda nepilnamečių vaikų, gali būti atimtos tėvystės teisės, pranešė „Belta“, cituodama vaikų apsaugos skyriaus vadovą.

Įspėjimas pasigirdo po ministro pirmininko pavaduotojo Ihario Piatryšenkos komentarų praėjusią savaitę, esą dalyvavimas protestuose su vaikais kelia jiems pavojų, pranešė valstybinė naujienų tarnyba.

Alena Lazarčik

Berniukas Artsiomas prieglaudoje buvo laikomas nuo ketvirtadienio, kai A. Lazarčik neatsiėmė jo iš mokyklos, o susisiekti su ja telefonu nepavyko. A. Lazarčik teigė, kad ketvirtadienį ji buvo sulaikyta asmens tapatybės patikrinimui ir laikyta iki 23 val. be prieigos prie mobiliojo telefono.

Prieglaudos vadovybė nesutiko grąžinti Artsiomo motinai be valdžios leidimo, nes praeityje ji jau buvo laikinai netekusi motinystės teisių, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Minsk Novosti“, cituodama prieglaudos direktorę Mariną Stankevič. Prieglauda „Bloomberg“ komentuoti atsisakė.

„Baigiu išverkti akis“, – šeštadienį miniai sakė A. Lazarčik, kai prieglauda neleido jai pasiimti sūnaus namo.

A. Lazarčik žurnalistams pasakojo, kad dėl politinio aktyvizmo kartą ji laikinai buvo netekusi teisės rūpintis vyresniuoju sūnumi. Birželio mėnesį moteris tris dienas praleido kalėjime, kai buvo pripažinta kalta dėl dalyvavimo nesankcionuotame mitinge prieš rinkimus, sakė ji telefonu.

Pasak žmogaus teisių centro „Viasna“, kas savaitę vykstančiose moterų eitynėse visame mieste policija sulaikė daugiau kaip 200 moterų.

Vaizdo įrašai naujienų svetainėje „Tut.by“ rodo dešimtis moterų, grūdamų į policijos mikroautobusus, įskaitant 73 metų Niną Bahinskają, kuri tapo socialinės žiniasklaidos heroje, kai pasipriešino riaušių policijai praėjusio mėnesio protestuose. Moteris buvo paleista beveik iš karto.