„Tikimės, kad tarptautinė bendruomenė ir visos pasaulio šalys priešinsis šiems beatodairiškiems Baltųjų rūmų režimo veiksmams ir kalbės išvien“, – per spaudos konferenciją Teherane sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saidas Chatibzadehas.

Vašingtonas savo ruožtu pagrasino „pasekmėmis“ bet kuriai valstybei, kuri nesilaikys sankcijų režimo, nors JAV yra kone vienintelė šalis, mananti, kad šios baudžiamosios priemonės galioja.

„Visas pasaulis sako, kad niekas nepasikeitė“, – pažymėjo S. Khatibzadehas ir pridūrė, kad sankcijos taikomos tik amerikiečių valstybės sekretoriaus Maiko Pompėjo „išgalvotame pasaulyje“.

„Tai daug triukšmo dėl nieko ir manau, kad Jungtinėms Valstijoms atėjo liūdniausios dienos ir valandos“, – kalbėjo URM atstovas.

S. Khatibzadehas teigimu, „izoliuotam“ ir „neteisingoje istorijos pusėje“ esančioms JAV būtina „grįžti į tarptautinę bendruomenę, vykdyti savo įsipareigojimus, liautis maištavus ir pasaulis jus priims“.

Anot M. Pompeo, JT sankcijos vėl įsigaliojo sekmadienį.

Tokia interpretacija grindžiama kontroversišku „grįžimo į pradinę padėtį“ mechanizmu, leidžiančiu, kaip teigia JAV, bet kuriai 2015 metų branduolinės sutarties dalyvei sugrąžinti JT sankcijas Teheranui, šiam pažeidus savo įsipareigojimus.