Išplatintame vaizdo įraše opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja paragino baltarusius tęsti kovą už „šalį, kurioje verta gyventi“.

„Kiekvieną savaitę jūs parodote sau ir pasauliui, kad Baltarusijos žmonės yra jėga“, – sakė 38-erių moteris.

Demonstracijos turėtų prasidėto apie 13 val. įvairiuose šalies miestuose. Praėjusį sekmadienį, stebėtojų duomenimis, į gatves išėjo apie 150 tūkst. žmonių.

Šeštadienį eitynėse A. Lukašenkos atsistatydinimo reikalavo moterys, daugiau nei 300 protestavusiųjų buvo sulaikytos, pranešė žmogaus teisių aktyvistų grupė „Pavasaris 96“.

Pastaruoju metu saugumo pajėgos brutaliau susidoroja su taikiais protestuotojais. Savo ruožtu paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka ragino griežčiau vaikyti nesankcionuotus protestus.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija.Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Opozicijos lyderė S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir yra Lietuvoje.

Baltarusijos VRM: šeštadienį šalyje sulaikyta per 400 protestuotojų

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija sekmadienį pranešė, kad per šeštadienio protesto akcijas buvo sulaikyta 430 asmenų, daugiausia sostinėje Minske.

„Iš viso šalyje sulaikyta 430 žmonių (Minske 415). 385 iš jų [jau] paleisti“, – sakoma ministerijos pranešime.

Bendrai 11 protesto akcijų šalyje dalyvavo ne daugiau kaip 900 žmonių, „Moterų žygyje“ Minske – apie 500, nurodė ministerija.

Korespondentai pranešė, kad akcijoje Minske dalyvavo maždaug 2 tūkst. moterų.

Minske šeštadienį vykstant opozicijos demonstracijai, kurios dalyvės reikalavo užbaigti 26 metus trunkantį prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą, riaušių milicija sulaikė ir į mikroautobusus grūdo šimtus moterų.

Šį šeštadienį sulaikytų moterų skaičius yra daug didesnis nei praėjusią savaitę, kai buvo sulaikyta kelios dešimtys protestuotojų.

Opozicijos lyderė, buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja reikalavo paleisti sulaikytas „moterų žygio“ dalyves.

Koordinacinė taryba, kurią S. Cichanouskajos sąjungininkai įsteigė taikiam valdžios perdavimui organizuoti, sulaikymus pavadino „nauja smurto prieš taikius demonstrantus eskalavimo faze“.

Minske šeštadienį vykstant opozicijos demonstracijai, kurios dalyvės reikalavo užbaigti 26 metus trunkantį prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą, riaušių milicija sulaikė ir į mikroautobusus grūdo šimtus moterų, tarp jų proanūkių turinčią moterį, tapusią protestų judėjimo simboliu.

Baltarusijos policija sulaikė šimtus moterų, Cichanouskaja reikalauja jas paleisti

Tai buvo dar viena baltarusių moterų akcija išeinant į gatves su vėliavomis ir gėlėmis prieš didžiulius sekmadienio protestus, vykstančius nuo ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų.

Šį šeštadienį sulaikytų moterų skaičius yra daug didesnis nei praėjusią savaitę. Moteris sulaikydavo riaušių milicijos nariai juodomis uniformomis, kaukėti pareigūnai chaki spalvos uniformomis ir civiliais drabužiais.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ internete paskelbė 328 sulaikytų moterų vardus, o milicijos atstovė Volha Čemodanova naujienų agentūrai AFP sakė, kad sulaikytųjų skaičius bus paskelbtas sekmadienį.

Buvo sulaikyta tiek daug protestuotojų, kad milicijai pritrūko mikroautobusų, pranešė opozicijos Koordinacinė taryba.

Opozicijos lyderė, buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja pareikalavo paleisti sulaikytas „moterų žygio“ dalyves.

„Visos sulaikytosios turi būti paleistos. Jėgos žinybų darbuotojai turi prisiminti: baltarusiai pasirengę nutraukti tų, kas vykdo nusikalstamus įsakymus, anonimiškumą“, – sakoma S. Cichanouskajos pareiškime, šeštadienį paskelbtame platformos „Telegram“ kanalu.

Lenkijoje administruojamas opozicijos „Telegram“ kanalas „Nexta“ paskelbė daugiau kaip tūkstančio milicininkų vardus ir nurodė, kad paskelbs daugiau, jei protestuotojų areštai tęsis.

„Šiandien Minske vyksta savivalė. Nuostabias ir drąsias moteris, kurios teisėtai ir taikiai protestuoja, masiškai ir šiurkščiai sulaiko žmonės be atpažinimo ženklų“, – sakė į Lietuvą pasitraukusi S. Cichanouskaja ir nurodė, kad sulaikytųjų sąrašuose jau yra „daugiau kaip 240 baltarusių, net 2004 metais gimusių mergaičių“.

Maždaug 2 tūkst. moterų dalyvavo „Žėrinčiame žygyje“ su tviskančiais aksesuarais ir protestų judėjimo vėliavomis.

Tarp šeštadienį sulaikytų asmenų buvo 73 metų Nina Bahinskaja, tapusi vienu garsiausių protestų judėjimo veidų. Iš šios prosenelės, dažnai pasitinkamos skandavimu „Nina! Nina!“, milicija atėmė vėliavą ir gėles, ir įstūmė ją į mikroautobusą, tačiau netrukus prie milicijos nuovados paleido.

„Mes galime laimėti!“

Koordinacinė taryba, kurią S. Cichanouskajos sąjungininkai įsteigė taikiam valdžios perdavimui organizuoti, sulaikymus pavadino „nauja smurto prieš taikius demonstrantus eskalavimo faze“.

Liudininkų pranešimai apie milicijos smurtą ir sulaikytų asmenų kankinimą po ginčijamų rinkimų paskatino Europos Parlamentą paraginti įvesti sankcijas A. Lukašenkai ir kitiems jo režimo nariams.

Šeštadienio protesto dalyvės skandavo „Tu ir tavo riaušių milicija, lauk!“, „Mes tikim, kad galime laimėti!“.

Protestas įvyko opozicijai sekmadienį po pietų planuojant masines demonstracijas Minske ir kituose miestuose.

S. Cichanouskaja pirmadienį Briuselyje turi susitikti su Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrais ir bloko diplomatijos vadovu. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova tai pasmerkė kaip „flirtavimą su Baltarusijos opozicijos atstove pasiskelbusiu“ asmeniu.

Moterų protestai Baltarusijoje prasidėjo A. Lukašenkai pradėjus naudoti didelį smurtą prieš sulaikytus demonstrantus. Baltai vilkinčios dalyvės su gėlėmis Minske ir kituose miestuose formuodavo „gyvąsias grandines“, žygiuodavo gatvėmis.

Iš pradžių milicija leisdavo vykti šiems žygiams, bet praėjusį savaitgalį sulaikė kelias dešimtis jų dalyvių.

A. Lukašenka, kuris atsisako atsistatydinti, neseniai perspėjo dėl galimo „karo“ su kai kuriomis kaimyninėmis šalimis ir kreipėsi į Rusiją paramos.