Tailande jau nuo liepos vidurio kone kasdien vyksta susibūrimai, daugiausia – jaunimo, kuriuose reikalaujama buvusio kariuomenės vado, vadovavusio 2014 metų perversmui Prayutho Chan-ochos atsistatydinimo ir jo administracijos pertvarkos.

Kai kurie protestuotojai taip pat reikalauja reformuoti nepaprastai turtingą ir galingą šios pietryčių Azijos valstybės monarchiją – kadaise dėl griežtų įstatymų, draudžiančių šmeižti karališkąją šeimą, tai buvo uždrausta tema.

Augantis judėjimas, kurį iš dalies įkvėpė protestai už demokratiją Honkonge, vis dar iš esmės neturi lyderio.

Šio savaitgalio demonstraciją organizuoja Bankoko Tamasato universiteto studentai, Ši grupė – viena iš garsiausiai kalbančių apie karališkosios šeimos vaidmenį Tailande.

29-erių istorijos mokytojas Patipatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad vyriausybė negalės ignoruoti šios demonstracijos.

„Šiandienos renginys – vienas lūžio taškų Tailando istorijoje“, - sakė jis.

Bankoko policija pranešė, kad prie sostinės centre esančio universiteto miestelio ir aplink jį iki sutemstant susirinko daugiau nei 15 tūkst. protestuotojų, tačiau protesto organizatoriai tvirtina, kad dalyvių buvo žymiai daugiau.

AFP reporteriai suskaičiavo, kad minios dydis galėjo siekti ir 30 tūkstančių.

Tokiu atvejų tai būtų vienas didžiausių žmonių susibūrimų karalystėje nuo 2014-ųjų perversmo.

Į istorinį Sanam Luango lauką priešais karaliaus rūmus plūdo LGBT aktyvistai su vaivorykštės spalvų vėliavomis, o kai kurie protestuotojai žygiavo rodydami tris į viršų iškeltus pirštus – demokratijos simboliu tapusį ženklą iš kino trilogijos „Bado žaidynės“ („Hunger Games“).

„Raginame Prayuthą Chan-ochą ... nedelsiant atsistatydinti“, - naujienų agentūrai AFP sakė aktyvistas ir protestų organizatorius Paritas Chiwarakas.

Studentų lyderiai taip pat pažadėjo siekti, kad monarchija būtų „pritaikyta visuomenei“.

„Manau, šią instituciją galima modernizuoti“, - sakė mitingo dalyvis, prašęs neskelbti pavardės.

Kitas protestuotojas buvo užsidėjęs netikrą karūną ir vilkėjo marškinėlius su užrašu „prašau suprasti, kad ši šalis priklauso žmonėms“.

Demonstruotojai sakė, kad nakvos Sanam Luango lauke, o sekmadienio rytą žygiuos prie Vyriausybės rūmų, nors valdžios institucijos įspėjo juos to nedaryti.

Protestuotojų miniai augant, aplinkui patruliavo apie 10 tūkst. uniformuotų ir civiliniais rūbais vilkinčių policininkų. Protestuotojai, pardavinėjantys marškinėlius, vėliavas ir alų, pasistatė palapines.

Tailande jau daugelį metų vyksta protestai ir perversmai. Nuo 1932-ųjų, kai šalis atsisakė absoliutizmo, monarchiją tvirtai remianti kariuomenė surengė daugiau kaip tuziną pučų.

Pastaroji studentų vadovaujamų demonstracijų banga daugiausia buvo taiki, tačiau beprecedenčiai kai kurių protestuotojų raginimai atvirai diskutuoti apie monarchiją gerokai sukrėtė karalystę.

Tailando valdžios viršūnėje yra karalius Maha Vajiralongkornas, kurį supa kariškiai ir šalies verslo elitą sudarantys milijardieriai. Skaičiuojama, kad monarcho turtas siekia iki 60 milijardų JAV dolerių (apie 50 mlrd. eurų).

Studentai reikalauja didinti karaliaus rūmų finansinį atskaitingumą, panaikinti įstatymus dėl karališkosios šeimos šmeižto ir ragina karalių nesikišti į politiką.

Protestuotojai taip pat nori, kad būtų perrašyta 2017-aisiais kariškių parengta konstitucija, kuri, pasak jų, su kariškiais susijusios Prayutho Chan-ochos partijos naudai pakreipė pernai įvykusius rinkimus, ir kad vyriausybė liautųsi „priekabiauti“ prie politinių oponentų.

Iki šio buvo suimta daugiau nei kelios dešimtus aktyvistų, tarp jų – Paritas Chiwarakas. Jie buvo apkaltinti kurstymu maištauti ir paleisti už užstatą.

Analitikai sako, kad savaitgalio demonstracijos taps judėjimo už demokratiją išbandymu, tačiau abejoja, ar jį palaikys ne tik socialiniais tinklais besinaudojantis jaunimas.

Prayuthas Chan-ocha įspėjo, kad Tailandą gali „apimti liepsnos“, jei judėjimas nueis per toli, tačiau pažadėjo, kad valdžia naudos tik „švelnias priemones“, nes protestuotojai, anot jo, „yra vaikai“.

Šeštadienį solidarumo akcija su Bankoko protestuotojais buvo surengta Tokijuje, panašūs mitingai planuojami ir kai kuriose kitose šalyse, tarp jų – Jungtinėse Valstijose ir Vokietijoje.