Jai buvo 87 metai.

R. B. Ginsburg mirė „šį vakarą apsupta šeimos savo namuose Vašingtone“, sakoma teismo pranešime.

Vyriausia šio teismo teisėja buvo laikoma jo liberalaus sparno branduoliu.

R. B. Ginsburg Aukščiausiojo Teismo teisėja 1993 metais paskyrė tuometinis prezidentas Billas Clintonas. Itin populiari liberalių pažiūrų teisėja ne savo noru tapo socialinių tinklų ikona ir yra pelniusi „Grėsmingosios RBG“ (The Notorious RBG) pravardę, įkvėptą velionio reperio „The Notorious B.I.G“ pseudonimo.

Likus vos 46 dienoms iki prezidento rinkimų, JAV vadovui Donaldui Trumpui atsiveria galimybė jos įpėdiniu paskirti konservatyvų teisėją ir taip dešimtmečiams įtvirtinti teisme konservatyvią daugumą.

D. Trumpas, kuriam apie R. B. Ginsburg mirtį buvo pranešta jam esant rinkimų kampanijos mitinge, paskelbė pranešimą, kuriame pavadino ją „teisės titane“, tačiau nenurodė, ar ketina skubėti paskirti naują Aukščiausiojo Teismo teisėją.

Pasirodžius žiniai apie netektį, ėmė plūsti pareiškimai teisėjos atminimui pagerbti.

„Mūsų tauta prarado istorinio reikšmingumo teisininkę“, – sakė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas.

D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama tviteryje pareiškė, kad R. B. Ginsburg „kovojo iki galo, sirgdama vėžiu, tvirtai tikėdama mūsų demokratija ir jos idealais“.

Demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas sakė, kad ji buvo „Amerikos didvyrė, teisinės doktrinos milžinė ir nenumaldomas balsas siekiant to aukščiausio Amerikos idealo – „Vienodo teisingumo pagal įstatymą“.

Buvęs JAV vadovas Jimmy Carteris pavadino ją „teisingumo švyturiu“, o buvusi valstybės sekretorė ir kandidatė į prezidentus Hillary Clinton padėkojo už tai, kad ji nutiesė kelią „daugybei moterų“.

Vašingtone šimtai ašarojančių gedinčiųjų atėjo padėti gėlių ir uždegti žvakių prie Aukščiausiojo Teismo, kur R. B. Ginsburg dirbo 27 metus, o darbų nenutraukė net atsidūrusi ligoninėje.

Aukščiausiojo Teismo teisėjai JAV yra skiriami visam gyvenimui. R. B. Ginsburg buvo ne kartą sakiusi, kad pasitrauks tik tuomet, kai jaus nebegalinti susidoroti su darbo krūviu.