Gansu provincijos sostinės Landžou Sveikatos komisija patvirtino, kad 3 245 žmonės susirgo brucelioze, kuria dažnai užsikrečiama po kontakto su bakterijų brucelų nešiotojais gyvuliais, praneša CNN.

Dar 1 401 asmens išankstinių tyrimų rezultatai taip pat yra teigiami. Tiesa, mirties atvejų kol kas neužfiksuota, nurodė miesto Sveikatos komisija. Iš viso valdžios pareigūnai ištyrė 21 847 miesto gyventojus iš 2,9 mln.

Bruceliozė, dar vadinama Maltos karštine arba Viduržemio jūros regiono karštine, sukelia tokius simptomus kaip galvos skausmas, raumenų skausmas, karščiavimas ir nuovargis. Nors šie simptomai gali praeiti, kai kurie iš jų, pavyzdžiui, artritas arba tam tikrų organų padidėjimas, tampa lėtiniai arba lieka visam laikui, pranešė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Bruceliozės perdavimo nuo žmogaus žmogui atvejai yra nepaprastai reti, pridūrė Ligų kontrolės ir prevencijos centrai. Dažniausiai žmonės suserga suvalgę užkrėstų maisto produktų arba įkvėpę ligą sukeliančių bakterijų, kaip nutiko Landžou.

Bruceliozės protrūkį sukėlė praėjusių metų liepos mėnesio pabaigoje arba rugpjūčio mėnesio pabaigoje Žongmu biofarmacijos gamykloje įvykęs incidentas, sakė Landžou Sveikatos komisija. Gamindama gyvuliams skirtas vakcinas nuo bruceliozės, gamykla naudojo dezinfekavimo priemones, kurių galiojimo laikas buvo pasibaigęs, todėl gamyklos išmetamosiose dujose buvo gyvų bakterijų.

Iš šių dujų susiformavo užkratą turintys aerozoliai, kurie pateko į orą. Vėjas juos nunešė į Landžou veterinarijos tyrimų institutą, kur ir prasidėjo protrūkis. Pranešimai apie infekcijas iš instituto pasirodė lapkričio mėnesį, o protrūkio mastas sparčiai augo. Gruodžio mėnesio pabaigoje brucelioze sirgo mažiausiai 181 instituto personalo narys, teigė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Užsikrėtė ir Landžou universiteto studentai bei darbuotojai. Liga pasiekė net pačiuose šalies šiaurės rytuose esančią Heilongdziango provinciją, kur rugpjūčio mėnesį buvo patvirtinta 13 atvejų vietos veterinarijos institute, tada informavo „Xinhua“.

Tolesniais mėnesiais provincijos ir savivaldybės valdžios pareigūnai pradėjo incidento gamykloje tyrimą, teigė Landžou Sveikatos komisija. Sausio mėnesį valdžios institucijos panaikino biofarmacijos gamyklos vakcinų gamybos licencijas ir dviejų sukurtų vakcinų nuo bruceliozės patvirtinimo numerius. Iš viso gamykloje buvo atšaukti septynių veterinarinių produktų patvirtinimo numeriai.

Vasario mėnesį gamykla viešai atsiprašė ir pranešė, kad „griežtai nubaudė“ aštuonis darbuotojus, kurie buvo pripažinti kaltais dėl incidento. Taip pat ji prižadėjo bendradarbiauti su vietos valdžios institucijomis, kad padėtų reaguoti į ligos protrūkį ir jį suvaldyti, bei prisidėti prie susirgusiesiems skirtos žalos atlyginimo programos.

Antradienį paskelbtame pranešime Landžou Sveikatos komisija taip pat nurodė, kad 11 ligoninių infekuotiems pacientams bus nemokamai teikiamos reguliarios sveikatos patikros paslaugos. Pranešime nebuvo smulkesnės informacijos apie žalos atlyginimą, išskyrus paminėjimą, kad žala bus atlyginama dalimis nuo spalio mėnesio.

Bruceliozė buvo gerokai dažnesnė Kinijoje XX a. devintajame dešimtmetyje, tačiau, atsiradus vakcinoms ir išmokus geriau suvaldyti bei užkirsti kelią šiai ligai, jos atvejų sumažėjo. Vis dėlto per pastaruosius keletą dešimtmečių pasaulyje dar pasitaikė bruceliozės protrūkių. Pavyzdžiui, 2008 m. Bosnijoje susirgo apie 1 000 žmonių, todėl teko paskersti nemažai avių ir kitų užkrėstų galvijų.
JAV bruceliozė federalinei vyriausybei ir galvijų pramonei pridarė milijardus dolerių siekiančių nuostolių. Anot Jeloustouno nacionalinio parko administracijos, maždaug 60 proc. parke gyvenančių bizonų patelių nešioja šią ligą sukeliančias bakterijas.