Trijų partijų valdančiosios koalicijos jaunesnieji partneriai atsisakė balsuoti už įstatymą, tuo supykdydami įstatymo projektą pateikusios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) įtakingą lyderį Jaroslawą Kaczynskį.

Meile katėms garsėjantis J. Kaczynskis pagrasino pašalinti koalicijos partneres iš vyriausybės per planuojamą vyriausybės pertvarkymą ar net sušaukti pirmalaikius rinkimus.

Po ketvirtadienį prasidėjusios sesijos, parėmus liberaliai opozicijai, žemieji parlamento rūmai įstatymą priėmė 356 balsais. 75 deputatai balsavo „prieš“, 18 susilaikė.

Įstatymu, kuriam dar turi pritarti Senatas, draudžiama veisti gyvūnus kailiams ir eksportuoti halalinę bei košerinę mėsą.

Lenkija, pasak aktyvistų, yra trečia kailių gamintoja pasaulyje po Kinijos ir Danijos, taip pat didelė košerinės mėsos eksportuotoja: tiekia ją Izraeliui bei žydų bendruomenėms Europoje.

„Lenkijos standartai dėl gyvūnų turėtų būti ne blogesni, o net geresni už standartus Vakarų šalyse“, – praėjusią savaitę sakė J. Kaczynskis.

Savaitgalį jis pradėjo interneto kampaniją, kad socialinės žiniasklaidos vartotojai galėtų išreikšti savo pritarimą įstatymo projektui, kurį taip pat parėmė Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk ir gyvūnų teisęs ginanti JAV organizacija PETA.

Gyvūnų teisių gynėjų grupė „Otwarte Klatki“ nurodo, kad Lenkijoje yra maždaug 550 kailinių žvėrelių ūkių, kuriuose laikoma maždaug 5,2 mln. gyvūnų.

Tačiau įstatymas sulaukė kritikos šalies kaime, kuris yra svarbi PiS rinkėjų bazė, o laikraščio „Gazeta Wyborcza“ cituoti ekspertai sakė, kad ekonominis šio įstatymo poveikis būtų maždaug 1,6 mlrd. eurų.

Trečiadienį protestavę ūkininkai ėjo prie PiS būstinės skanduodami „Kaczynskis, kaimo išdavikas!“.