„Dabar padėtis ten yra įtempta, nes opozicija, aktyviai palaikoma kai kurių mūsų Vakarų kolegų, bando nepaklusti rinkimų rezultatams, tačiau esu įsitikinęs, kad situacija netrukus normalizuosis ir bus pratęstas darbas žengiant į priekį su integracijos procesais“, – S. Lavrovas sakė televizijos kanalui RTVi.

Kaimynai, ypač Lietuva, neturėtų diktuoti savo valios Baltarusijos žmonėms ir „iš esmės vykdyti procesus, kuriuose opozicija dažniausiai naudojama aklai“, kalbėjo jis.

Jo teigimu, viena Baltarusijos opozicijos lyderių Sviatlana Cichanouskaja „paskelbė pareiškimų, kurie tikrai kelia daug klausimų“.

„Ji sakė, kad jai kelia nerimą, kai Rusija ir Baltarusija palaiko glaudžius santykius. Anądien ji sakė, kad ragina teisėsaugą stoti į įstatymų pusę. Jos aiškinimu, tai buvo tiesioginis kvietimas sulaužyti priesaiką ir, iš esmės, išduoti Tėvynę. Tai tikriausiai yra nusikalstama veika “, – sakė ministras.

„Todėl tie, kurie teikia jai veiklos pagrindą, ir tie, kurie jai sako, kokius teiginius pasakyti, kokius klausimus spausti, be abejo, turėtų žinoti apie savo atsakomybę“, – pridūrė S. Lavrovas.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Remiantis oficialiais rinkimų rezultatais, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą. Rugpjūčio 18 dieną jos šalininkai, siekdami taikaus valdžios perdavimo ir naujų rinkimų, įkūrė Koordinacinę tarybą. Minskas šią instituciją laiko antikonstitucine.