ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ir jo kolega britas Davidas Frostas Bendrijos būstinėje surengė dvi valandas trukusias derybas, augant būgštavimams dėl „Brexit“ scenarijaus „be sutarties“ šių metų pabaigoje.

Pasibaigus deryboms, D. Frostas su žurnalistais nebendravo.

Kiek anksčiau ES atstovas pareiškė, kad Briuselis derasi sąžiningai, atmesdamas JK ministro pirmininko Boriso Johnsono kaltinimus, kad blokas esą grasino sutrukdyti vežti maisto produktus iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją.

„Michelis Barnier parodė,.. kad net ir itin sudėtingais ir politiškai opiais klausimais... ES derasi visiškai sąžiningai“, – sakė Bendrijos atstovas Ericas Mameris.

Derybininkai susitiko B. Johnsonui nesutinkant atsisakyti prieštaringai vertinamo, Briuselį supykdžiusio naujo teisės akto, kuriuo, jis atvirai pripažįsta, būtų pažeista tarptautinė teisė.

Siūlomas vidaus rinkos įstatymas, kuriuo būtų panaikintos kai kurios pernai su ES sudarytos „Brexito“ sutarties dalys, susijusios su prekyba Šiaurės Airijoje, grasina paskandinti jau įstrigusias prekybos derybas.

JK vyriausybė „tikriausiai pati nežino, ar ji iš tikrųjų nori susitarimo, ar ne“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES diplomatas.

„Tikriausiai šiek tiek abiejų“, – pridūrė jis ir nurodė, kad situacija dėl susitarimo ateities turėtų paaiškėti po kelių savaičių.

Kitas Europos diplomatas optimistiškiau vertino padėtį ir sakė, kad susitarimas bus įmanomas, o prekybos derybos vyks lygiagrečiai teisiniam ir politiniam ginčijimuisi dėl JK įstatymo.

„Jei priartėsime prie išsamaus laisvosios prekybos susitarimo,.. tada taip pat bus padaryta pažangos dėl šių naujausių kliūčių, ir visa tai atsistos į savo vietas“, – sakė jis.

Kitas oficialus derybų raundas, kuriame dalyvaus šimtai derybininkų, vyks Briuselyje rugsėjo 28-ąją prasidėsiančią savaitę.