Kasmet žydams švenčiant Naujuosius metus dešimtys tūkstančių chasidų atvyksta į Ukrainos centrinėje dalyje esantį Umanės miestą aplankyti legendinio cadiko Nachmano Braclaviečio, chasidizmo braclavietiškos krypties pradininko, kapo.

Šiemet žydų Naujieji metai švenčiami rugsėjo 18–20 dienomis.

Maldininkai neatsisakė savo kelionės, nors praėjusį mėnesį Ukrainos ir Izraelio vyriausybės paragino chasidus šiemet nevykti į 80 tūkst. gyventojų turinčią Umanę, baiminantis koronaviruso infekcijos protrūkio.

Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje įstrigęs ultraortodoksų piligrimas Itsikas Cohenas naujienų agentūrai AFP sakė, kad tikintieji tikisi dieviško įsikišimo.

„Aš laukiu ir meldžiuosi, kad jie atidarytų sieną ir kad mes galėtume būti su mūsų rabinu, Dievui panorėjus“, – sakė iš Jeruzalės atvykęs braclavietiškos krypties chasidas.

„Mes tikime Dievą, todėl jeigu Dievas taip panorės, iki paskutinės minutės turime daryti viską, ką galime, kad parodytume savo ryžtą“, – kalbėjo jis.

Ukrainos pareigūnai sako, kad padėtis nesikeičia nuo pirmadienio, kai Ukrainos pasienyje pradėjo rinktis minios tikinčiųjų, vis dar atsisakančių išvykti.

„Jie šoka, dainuoja, meldžiasi“, – AFP sakė Ukrainos sienos apsaugos tarnybos atstovas Andrijus Demčenka.

Pasak jo, tarp Baltarusijos ir Ukrainos sienų perėjų laukia maždaug 1 000 maldininkų, dar daugiau jų yra Baltarusijoje.

Izraelio valdančiosios koalicijos ultraortodoksai spaudė ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu palaikyti religinę tradiciją, nepaisant sveikatos apsaugos pareigūnų prieštaravimų, kad žmonių susibūrimuose didėja pavojus užsikrėsti koronavirusu.

Raginimas grįžti namo

Tačiau ketvirtadienį vienas Izraelio ministras pranešė, kad pastangos leisti tikintiesiems pasiekti Umanę žlugo.

„Ukraina paskelbė, kad neleis įvažiuoti per sienos perėjas... Raginu mūsų piliečius sugrįžti į Izraelį ir atvykus laikytis karantino instrukcijų“, – tviteryje parašė aukštojo mokslo ir vandens išteklių ministras Zeevas Elkinas, kuris yra gimęs Ukrainoje.

Siekdami užkirsti kelią koronaviruso plitimui šalyse, Ukraina iki rugsėjo pabaigos uždarė sienas užsieniečiams, o Izraelis nuo penktadienio įveda trijų savaičių karantiną.

Izraelis bus pirmoji iš išsivysčiusių pasaulio šalių, jau antrą kartą skelbianti karantiną visoje šalyje.

Tačiau maldininkas I. Cohenas atmetė Izraelio ministro raginimą.

„Elkinas nenulemia tikrovės, pasaulyje yra Dievas“, – sakė jis.

Baltarusijos pasienio apsaugos tarnyba pranešė, kad nuo pirmadienio į Ukrainą bando patekti 1 216 žmonių, įskaitant 337 vaikus.

Chasidų susibūrimas pasienyje sukėlė įtampą Ukrainos ir Baltarusijos diplomatiniuose santykiuose.

Ukrainos pareigūnai trečiadienį apkaltino Baltarusiją teikiant maldininkams nepagrįstų vilčių patekti į Ukrainą nepaisant galiojančių suvaržymų. Pasak jų, Baltarusija daro „melagingus drąsinančius pareiškimus“ ir skleidžia „gandus“, kad Ukraina dar gali atverti savo sieną užsieniečiams.

Minskas paragino Kijevą pradėti dialogą su piligrimais ir gerbti jų teises.

Pasak Ukrainos policijos, į Umanę šventėms jau suvažiavo bemaž 3 000 žydų chasidų. Teisėsaugos pareigūnai ėmėsi griežtesnių saugumo užtikrinimo priemonių prie Nachmano Braclaviečio kapo, kur renkasi maldininkai.

Ukrainoje oficialiai registruota daugiau nei 166 tūkst. koronaviruso atvejų, iš kurių 3 400 baigėsi mirtimi.

Ketvirtadienį šalyje buvo registruotas rekordinis per vieną dieną užregistruotų COVID-19 atvejų skaičius – 3 584.