ES derybininkas Michelis Barnier ir jo JK kolega Davidas Frostas turėtų susitikti 14 val. Grinvičo laiku (16 val. Lietuvos laiku), nerimstant baimėms, kad šių metų pabaigoje pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, JK iš bloko išstos netvarkingai.

Vienas Europos Komisijos (EK) atstovas patikino, kad Briuselis ir toliau derasi geranoriškai – taip buvo atmesti britų ministro pirmininko Boriso Johnsono mesti kaltinimai, esą bendrija yra pagrasinusi sustabdyti maisto produktų judėjimą į Šiaurės Airiją.

„Michelis Barnier parodė, kad Komisija, ar iš tikrųjų ES, net ir dėl ypatingai sudėtingų ir politiniu atžvilgiu jautrių klausimų derasi visiškai geranoriškai“, – sakė EK atstovas Ericas Mameris.

Derybininkų susitikimas rengiamas tuo metu, kai B. Johnsonas atsisako atšaukti prieštaringai vertinamą naująjį įstatymo projektą, kuris, kaip pripažįsta pats premjeras, pažeidžia tarptautinę teisę.

Įstatymo projektas, prieštaraujantis kai kurioms „Brexit“ susitarimo dalims, susijusioms su prekyba Šiaurės Airijoje, tik dar labiau padidino įtampą įstrigusiose dvišalėse derybose dėl prekybos susitarimo.

Vienas ES diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė „greičiausiai nežino pati, ar galiausiai norėtų sudaryti susitarimą, ar norėtų išstoti netvarkingai“. „Turbūt (nori) šiek tiek abiejų“, – pridūrė jis.

Tačiau diplomatas pabrėžė, kad visiško aiškumo dėl to, ar bus sudaryta sutartis, nebus matyti dar „dvi tris savaites“.

Kitas oficialių derybų etapas, kurio metu šimtai derybininkų nagrinės pačius opiausius klausimus, vyks Briuselyje, rugsėjo 28 dieną prasidedančią savaitę.