Skelbiama, kad EP nepripažins Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu pasibaigus jo dabartinei kadencijai lapkričio 5 d.

„EP ragina kuo greičiau surengti naujus laisvus ir sąžiningus rinkimus Baltarusijoje, kurie vyktų su tarptautiniais stebėtojais ir pagal tarptautinius standartus, taip pat pripažįsta Koordinacinės tarybos, kaip laikinos žmonių, reikalaujančių demokratinių pokyčių Baltarusijoje, atstovybės, atvirą visiems politiniams ir socialiniams suinteresuotiesiems subjektams statusą“, – teigia EP nariai.

Europos Parlamentas „tvirtai remia ES sankcijas asmenims, atsakingiems už rinkimų rezultatų klastojimą ir represijas Baltarusijoje, įskaitant Aliaksandrą Lukašenką; ragina Tarybą, glaudžiai bendradarbiaujant su tarptautiniais partneriais, nedelsiant įgyvendinti plataus masto ir veiksmingas sankcijas visiems Baltarusijos rinkimų klastojimo, smurto ir represijų veiksmų vykdytojams Baltarusijoje“, sakoma joje.

Europos Parlamentas paragino „Komisijos pirmininko pavaduotoją ir Sąjungos vyriausiąjį įgaliotinį bei Tarybą išnagrinėti galimybę įtraukti į sankcijų sąrašą Rusijos piliečius, kurie tiesiogiai dalyvauja remiant A. Lukašenkos režimą Baltarusijoje“.

Rezoliucija pažymima, kad EP ragina atlikti nepriklausomą ir veiksmingą tarptautinį OMON ir kitų Baltarusijos valdžios institucijų nusikaltimų, susijusių su Aliaksandro Taraikouskio, Aliaksandro Vichoro, Artiomo Parukovo, Henadzio Šutavo ir Konstantino Šišmakovo mirtimis, tyrimą. Europos Parlamentas yra pasiruošęs prisidėti prie tokio tarptautinio tyrimo realizavimo.

Parlamentas smerkia Baltarusijos valdžios represijas prieš taikius protestuotojus, ragina nedelsiant nutraukti smurtą ir besąlygiškai paleisti visus sulaikytuosius, įskaitant Koordinavimo tarybos narius. Europarlamentarai taip pat smerkia besitęsiantį streikuotojų, Koordinacinės tarybos narių, opozicijos veikėjų, žurnalistų ir visuomenės aktyvistų bauginimą ir jėgos naudojimą prieš juos.

Parlamentas ragina ES Tarybą sekti Baltijos valstybių pavyzdžiu ir nedelsiant įvesti sankcijas visiems, atsakingiems už rinkimų rezultatų klastojimą ir represijas Baltarusijoje, įskaitant A. Lukašenką. Sankcijas raginama taikyti ir streikuojančius darbuotojus atleidžiantiems verslininkams bei Rusijos piliečiams, tiesiogiai dalyvaujantiems remiant A. Lukašenkos režimą. EP narių įsitikinimu, padėtis Baltarusijoje privalo išlikti ES prioritetu, o Sąjunga turi vieningai ir nuosekliai į ją reaguoti.

Europarlamentarai išskiria Baltarusijos moterų, kurioms vadovauja Sviatlana Cichanouskaja, Veranika Capkala ir Maryja Kalesnikava, bei jų rėmėjų indėlį išreiškiant teisėtus Baltarusijos žmonių reikalavimus. Jie atkreipia dėmesį į tai, kad daugelis Baltarusijos gyventojų mano, jog S. Cichanouskaja yra tikroji prezidento rinkimų nugalėtoja.

Parlamentas smerkia Rusijos hibridinį kišimąsi Baltarusijoje – vadinamųjų ekspertų ir patarėjų delegavimą į žiniasklaidos priemones, karines bei teisėsaugos tarnybas – ir ragina Rusiją nutraukti bet kokį slaptą ar atvirą kišimąsi į šalies vidaus reikalus. Europarlamentarai pabrėžia, kad A. Lukašenka neturi politinių ar moralinių įgaliojimų Baltarusijos vardu užmegzti kokių nors tolesnių santykių su Rusijos institucijomis, kurie keltų grėsmę šalies suverenumui ir teritoriniam vientisumui.

EP taip pat apgailestauja dėl to, kad Baltarusija jau atgabeno branduolinį kurą į pirmąjį Astravo branduolinės elektrinės reaktorių ir planuoja pradėti gaminti energiją lapkritį, neįgyvendinusi visų testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rekomendacijų.

Ši rezoliucija yra rekomendacinio pobūdžio, todėl ES institucijos ir valstybės narės nėra teisiškai įpareigotos jos vykdyti.

Dėl pasikėsinimo nužudyti A. Navalną EP raginama stabdyti „Nord Stream 2“

EP griežtai smerkia pasikėsinimą nužudyti Aleksejų Navalną cheminiu ginklu ir prašo nedelsiant pradėti tarptautinį tyrimą.

Europarlamentarai pažymi, kad pasikėsinimas nužudyti A. Navalną buvo dar vienas bandymas nutildyti jį ir kitus opozicijos veikėjus, taip pat atgrasyti opoziciją nuo įtakos vietos ir regioniniams rinkimams. Jų įsitikinimu, šis atvejis yra dalis platesnės Rusijos represinės vidaus politikos ir agresyvių jos veiksmų visame pasaulyje.

EP pabrėžia, kad cheminio ginklo naudojimas bet kokiomis aplinkybėmis yra smerktinas nusikaltimas pagal tarptautinę teisę, ir prašo pradėti tarptautinį tyrimą. Parlamentas ragina Rusiją visapusiškai bendradarbiauti su Cheminio ginklo uždraudimo organizacija ir patraukti atsakomybėn su nusikaltimu susijusius asmenis.

Europarlamentarai reikalauja, kad ES kuo greičiau sudarytų Rusijai taikytinų plataus užmojo ribojamųjų priemonių sąrašą ir sugriežtintų jau taikomas sankcijas, įskaitant tokias, kurios leistų remiantis A. Navalno fondo informacija įšaldyti korumpuotų asmenų turtą ES.

Parlamentas ragina skubiai iš naujo įvertinti ES ir Rusijos santykius, izoliuoti Rusiją tarptautiniuose forumuose, taip pat kuo skubiau priimti vadinamąjį Magnitskio aktą, kurį būtų galima taikyti tiek asmenims, tiek konkretiems Rusijos sektoriams. Europarlamentarai įsitikinę, kad ES valstybės turi laikytis vieningos pozicijos Rusijos atžvilgiu dvišaliuose ir daugiašaliuose susitikimuose. EP taip pat ragina sustabdyti projektą „Nord Stream 2“.

Kartu europarlamentarai ragina ES Tarybą priimti strategiją, skirtą Rusijos disidentams, nevyriausybinėms ir pilietinėms organizacijoms bei nepriklausomai žiniasklaidai remti. Europarlamentarai siūlo sudaryti daugiau galimybių jauniems rusams studijuoti ES ir vienoje iš narių įsteigti tam skirtą universitetą. Jie taip pat siūlo Tarybai pradėti pasirengimą būsimiems santykiams su demokratine Rusija ir priimti tam skirtą strategiją.

Už šią EP rezoliuciją balsavo 532 EP nariai, prieš buvo 84, susilaikė 72.