L.Kaczynskis ir jo konservatyvioji partija "Įstatymas ir teisingumas", kuri laimėjo rugsėjį vykusius rinkimus, vis labiau linksta rengti naujus rinkimus, kad po tris mėnesius trukusio mažumos valdymo užsitikrintų stabilią daugumą.

Tačiau nesutariama, kad tie keturi mėnesiai baigsis. Šį terminą galima skaičiuoti nuo rugsėjo 30-osios, kai ankstesnė administracija parlamentui nusiuntė savo biudžeto projektą, arba nuo spalio 19-osios, kai dabartinė vyriausybė pakartotinai nusiuntė projektą parlamentui.

"Šiuo metu vertiname abi galimybes ir aptariame šį klausimą su specialistais", - privačiai radijo stočiai RMF FM sakė valstybės sekretorius prezidento kanceliarijoje Robertas Draba.

Žemieji parlamento rūmai dėl biudžeto balsuos sausio 24 dieną. Po šio balsavimo biudžeto projektą svarstys aukštieji parlamento rūmai ir jei jie padarys kokių nors pakeitimų, projektas vėl bus nusiųstas į žemuosius rūmus, kur galutinis balsavimas įvyktų kitą mėnesį.

Pirmalaikiai rinkimai galėtų būti surengti anksčiausiai balandžio mėnesį.

Lenkiją valdantys konservatyvūs dešinieji pirmadienį pareiškė, kad nauji rinkimai yra geriausias būdas užbaigti politinę šalies krizę ir suformuoti stabilią vyriausybę, taip išreikšdami abejones planuojamomis derybomis dėl koalicijos su reformoms nepritariančiomis partijomis.

Lenkija bus priversta surengti pirmalaikius rinkimus, jei vyriausybei nepavyks užsitikrinti parlamente stabilios daugumos, antradienį sakė premjeras Kazimierzas Marcinkiewiczius.

"Mažumos vyriausybė bando užsitikrinti parlamente daugumą. Jei mums nepavyks, pirmalaikiai rinkimai bus neišvengiami, bet tai mums paranku, nes mūsų politiką visuomenė remia", - Bratislavoje žurnalistams sakė K.Marcinkiewiczius.

K.Marcinkiewicziaus partija "Įstatymas ir teisingumas", kuri laimėjo rugsėjį vykusius rinkimus ir kuri jau tris mėnesius valdo kaip mažuma, linksta rengti naujus visuotinius rinkimus, kad užsitikrintų stabilią daugumą.

Bet K.Marcinkiewiczius antradienį kalbėjo ramiai. "Nestabilumo Lenkijoje nėra", - sakė jis ir vėliau pridūrė: "Stebiuosi, kodėl parlamente kilo tokia panika".

Rinkimų rizika

Po dvigubų parlamento ir prezidento rinkimų 2005 metų pabaigoje surengtas naujas balsavimas gali paveikti ir taip žemą rinkėjų aktyvumą - į parlamento rinkimus praėjusį rugsėjį atėjo vos 40 proc. rinkėjų.

"Įstatymas ir teisingumas" rizikuoja sulaukti nuo politinių žaidimų ir kampanijų pavargusių rinkėjų pykčio, nors kartu ją vilioja pasinaudoti šiuo metu stebimu dideliu partijos populiarumu", - sakė Varšuvos universiteto politikos analitikas Jacekas Raciborskis.

Naujausia nuomonių apklausa parodė, kad "Įstatymas ir teisingumas" kiek lenkia Pilietinę platformą, tačiau kitų tyrimų rezultatai rodė, kad konservatorių persvara siekia dviženklius skaičius. Vis dėlto jie nesurenka 42-45 proc. paramos, reikalingos parlamente užsitikrinti daugumą.

Analitikai mano, kad pirmalaikių rinkimų perspektyva tampa vis realesnė, o naujas balsavimas atitiktų konservatorių ketinimus įsteigti platų judėjimą, kuris leistų įtraukti tiek populistus, tiek verslą remiančias partijas.

"Įstatymo ir teisingumo" ilgalaikis tikslas yra sukurti naują, stiprią, dinamišką ir šiuolaikišką Lenkiją. Tam jiems reikalingas stiprus centrą ir dešinę apimantis politinis darinys. Siekiant šio tikslo būtų galima, nors tai ir nebūtina, surengti pirmalaikius rinkimus", - sakė Katovicuose įsikūrusio Silezijos universiteto analitikas Marekas Migalskis.