„Ukraina paskelbė, kad neleis įvažiuoti per sienos perėjas... Raginu mūsų piliečius sugrįžti į Izraelį ir atvykus laikytis karantino instrukcijų“, – tviteryje parašė aukštojo mokslo ir vandens išteklių ministras Zeevas Elkinas, kuris yra gimęs Ukrainoje.

Kijevas, kuris sustabdė maldininkus, per Baltarusiją mėginusius pasiekti centriniame Ukrainos regione esantį Umanės miestą, draudžia atvykti užsieniečiams, kovodamas su dideliu užsikrėtimo koronavirusu atvejų gausėjimu.

Dešimtys tūkstančių chasidų per kiekvienus žydų Naujuosius metus, kurie šiemet švenčiami rugsėjo 18–20 dienomis, vyksta į Umanę aplankyti chasidizmo braclavietiškos krypties įkūrėjo Nachmano Braclaviečio kapo.

Tikintieji į Umanę šiemet išvyko nepaisydami Ukrainos ir Izraelio vyriausybių praėjusį mėnesį paskelbtų raginimų dėl COVID-19 pandemijos nekeliauti.

Izraelio koalicijai priklausantys ultraortodoksai spaudė premjerą Benjaminą Netanyahu sudaryti sąlygas tęsti šią tradiciją, nors tam prieštaravo sveikatos apsaugos pareigūnai, nuogąstaujantys, kad masiniai renginiai sudarys palankias sąlygas virusui plisti.

Iki trečiadienio daugiau kaip 2 tūkst. žydų maldininkų, daugiausia iš Izraelio, susirinko prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos vildamiesi, kad bus įleisti.

„Nepaisant daugelio pastangų padėti izraeliečiams, bandantiems patekti į Ukrainą per Baltarusiją ar Moldovą, gavome galutinį neigiamą Ukrainos valdžios atsakymą“, – sakė Z. Elkinas.