J. Bidenas savo varžovą rinkimuose D. Trumpą, už kurį šiuo metu yra populiaresnis, taip pat kaltino politizuojant vakcinos kūrimo procesą ir sakė nepasitikintis viešais prezidento pareiškimas. D. Trumpas antradienį vakare sakė, kad vakcinos nuo COVID-19 kūrimas bus baigtas vos už kelių savaičių.

Tai, ar D. Trumpo administracija gali skubinti masiškai gaminti skiepus, tapo svarbiu 2020 metų rinkimų kampanijos klausimu.

„Svarbiausia prezidento atsakomybė yra ginti Amerikos žmones, o jis to nedaro. Ir tai [jį] visiškai diskvalifikuoja“, – žurnalistams sakė J. Bidenas, kuris teigė, kad D. Trumpas nerimtai tvarkosi su pandemija.

Susipažinęs su visuomenės sveikatos ekspertų pateikta informacija, J. Bidenas kalbėjo, kaip COVID-19 vakcina padėtų sugrąžinti Amerikos gyvenimą į normalias vėžes, bet akcentavo, kad šis procesas turėtų priklausyti nuo mokslo ir saugumo, o ne nuo politikos.

„Tad leiskite pasakyti aiškiai: aš pasitikiu skiepais, pasitikiu mokslininkais, bet nepasitikiu Donaldu Trumpu, – sakė J. Bidenas. – Šiuo momentu negali [pasitikėti] ir Amerikos žmonės.“

J. Bidenas pabrėžė, kad remia spartų masinį vakcinos gaminimą, bet tik tuo atveju, jei bus pademonstruota, kad ji yra saugi ir veiksminga, jei mokslinė šio reikalo pusė bus visiškai skaidri ir jei skiepai bus platinami „nešališkai“.

D. Trumpui tvirtinant, kad vakciną Amerika turės po kelių savaičių, vienas garsus sveikatos ekspertas jo paties administracijoje trečiadienį perspėjo, kad vakcina plačiajai visuomenei nebus prieinama bent iki 2021 metų vidurio.

Ekspertai sako, kad skiepai nuo koronaviruso yra tarp geriausių būdų 196 tūkst. amerikiečių gyvybių nusinešusiai pandemijai stabdyti.

Antradienį D. Trumpas dar labiau pagerino savo optimistines prognozes ir sakė, kad skiepai gali tapti prieinami iki lapkričio 3-iąją įvyksiančių prezidento rinkimų.

„Ją gausime po kelių savaičių, žinot, tai gali būti trys savaitės, keturios savaitės“, – sakė jis, Pensilvanijoje atsakinėdamas į rinkėjų klausimus. Renginį transliavo televizija ABC.

Keliomis valandomis anksčiau D. Trumpas televizijai „Fox News“ sakė, kad vakcina gali pasirodyti po „keturių savaičių, ... aštuonių savaičių“.

Tačiau JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) direktorius Robertas Redfieldas trečiadienį Kongrese sakė, kad bet kokie skiepai šiemet dar nebūtų prieinami plačiajai visuomenei.

„Galvoju, kad vakcina... iš pradžių bus prieinama kažkuriuo metu nuo lapkričio iki gruodžio, bet tiekimas bus labai ribotas ir turės būti nustatyti prioritetai“, – sakė jis vienam Senato komitetui.

„Jei klausiate manęs, kada ji bus plačiai prieinama Amerikos visuomenei, kad galėtume pradėti naudotis vakcina ir grįžti į savo normalų gyvenimą, tai galvoju, kad turbūt numatome 2021-ųjų antrojo ketvirčio pabaigą, trečiąjį ketvirtį“, – nurodė jis.

Demokratai reiškė susirūpinimą, kad D. Trumpas spaudžia vyriausybės pareigūnus ir mokslininkus pritarti skubinamai vakcinai dar prieš rinkimus, norėdamas padidinti savo perrinkimo galimybes.