„Šių gaisrų mastas ir intensyvumas yra kur kas didesnis nei bet kurių kitų gaisrų per 18 metų nuo 2003-ųjų, kai pradėjome rinkti stebėsenos duomenis“, – sakė Europos Koperniko atmosferos stebėsenos tarnybos (CAMS) vyriausiasis mokslininkas Markas Parringtonas.

Pasak jo, gaisrai yra tokie intensyvūs, kad tiršti dūmai yra matomi už 8 tūkst. kilometrų nutolusioje Šiaurės Europoje, o tai rodo, kokie didžiuliai ir ilgai trunkantys gaisrai kamuoja JAV vakarinę pakrantę.

Daugiausia dūmų tvyro virš JAV vakarų, kur prieš mėnesį, Kalifornijos valstijoje, prasidėjo miškų gaisrai.

Kalifornijos miestuose Los Andžele ir San Fransiske, Oregono mieste Portlande ir Vašingtono valstijos mieste Sietle šiuo metu registruojama prasčiausia oro kokybė pasaulyje.

Jungtinėse Valstijose ugniagesiai dabar kovoja su 79 dideliais gaisrais, o Kalifornijos šiaurės rytuose prognozuojamas „galimi kritiškai gaisrams palankūs orai“, trečiadienį teigė Nacionalinis tarpagentūrinis gaisrų centras.

Dauguma gaisrų fiksuojama Kalifornijoje, kur daugiau nei 17 tūkst. ugniagesių kovoja su 25 didžiuliais gaisrais ir gaisrų kompleksais – keliais vieną vietovę niokojančiais gaisrais.

„Nenumatoma stipresnio lietaus, taigi, Kalifornija išlieka sausa ir palanki miškų gaisrams“, – sakoma valstijos ugniagesių tarnybos pranešime. Ugniagesiai taip pat teigia, kad savaitgalį prognozuojami šiltesni orai „atneša didesnį gaisrų pavojų“.

Nors daugiausia gaisrų kyla Kalifornijoje, kur liepsnos nusinešė jau daugiau nei 30 žmonių gyvybes, Oregono ir Vašingtono valstijose taip pat liepsnoja rekordinio dydžio teritorijos, o gaisrai artėja prie didžiųjų miestų. Oregone per gaisrus žuvo iš viso 10 žmonių.

Tiesa, trečiadienį Oregono ir Vašingtono valstijų meteorologai pranešė ir gerų žinių – daugelyje vietovių prognozuojamas lietus. Vis dėlto, Kalifornijoje gaisrų pavojus išlieka itin aukštas.