Kai pastarąjį kartą taip intensyviai stojo į kovą su COVID-19, universitetinė Bordo ligoninė į šalį atidėjo visas skubias procedūras. Šį kartą stengiamasi pasirūpinti, kad koronavirusas nesutrikdytų kitų gydymo paslaugų teikimo. Kaip ir visa šalis, Bordo pratinasi prie minties, jog paprasčiausiai teks išmokti su virusu gyventi. Džiugina tai, kad dabar ligoninės personalas žymiai labiau patyręs, ligoninė apsirūpinusi gausiomis steroidų atsargomis – šie preparatai švelnina COVID-19 simptomus. Taip pat įsigyta ir daugiau modernių plaučių ventiliatorių.

Nepaisant to, ligoninės direktorė Catherine Fleureau sako, kad gydyti tiek COVID-19, tiek kitomis ligomis sergančius pacientus bus sudėtinga: „Greičiausiai bus sunkiau nei pirmą kartą, nes ši banga, mano nuomone, augs geometrine progresija“.

Šiais metais pirmoji naujojo koronaviruso banga nuslūgo gana greitai, prie to prisidėjo įvestas griežtas karantinas. Iš viso liga Prancūzijoje pražudė 31 tūkst. žmonių, iš viso nustatyta 433 tūkst. atvejų.

Dabar naujų atvejų skaičius ir vėl sparčiai auga. Savaitgalį pasiektas naujas nedžiuginantis rekordas – 10 tūkst. naujų atvejų vos per vieną dieną. Stabiliai auga ir naujų židinių skaičius, o didžiausią nerimą kelia tai, kad per pastarąją savaitę ketvirtadaliu išaugo intensyviosios terapijos skyriuose gydomų ligonių skaičius. Nors skaičius vis dar 10 kartų mažesnis nei pavasarį, tačiau tendencijos iš tiesų kelia nerimą.

Prancūzijos valdžia pasišovusi išvengti antrojo karantino, nes baiminasi žalos šalies ekonomikai, tad įpareigoja vietos pareigūnus užtikrinti, kad viruso plitimas bus suvaldytas. Bordo ir Marselis jau sugriežtino su COVID-19 susijusius ribojimus, padidino skaičių vietų, kur privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, pritaikė ribojimų masinių susibūrimų žmonių skaičiui. Siekiant užtikrinti, kad reikalavimų paisoma, dažniau bus atliekami patikrinimai.

Koronavirusas Prancūzijoje

Bordo mieste draudžiami daugiau nei 10 žmonių susibūrimai parkuose, upių pakrantėse ir paplūdimiuose. Kavinėse ir restoranuose klientai nebegali valgyti ir gerti stovėdami.

Abiejuose minėtuose miestuose valdininkai sumažino skaičių žmonių, kuriems leidžiama rinktis į masinius renginius – nuo 5 tūkst. iki tūkstančio.

Nors mokslo metai dar tik prasidėjo, dėl COVID-19 protrūkio jau teko uždaryti 81 mokyklą ir 2100 klasių. Šalies švietimo reikalų ministras Jeanas Michelis Blanquer trečiadienį pranešė, kad per savaitę naujuoju koronavirusu užsikrėtė dar 1200 studentų.

Jeigu kovos su ligos proveržiu priemonės bus veiksmingos, tokius gydytojus kaip Olivierį Joanesasą Boyau pasieks mažiau naujų pacientų. „Didžiausias iššūkis – kaip suvaldyti bangą. Jeigu pacientų skaičius augs, bus sunkiau jiems padėti“, – konstatuoja medikas.