Kaip skelbia „Reuters“, Vokietijos kanclerei Angelai Merkel po praėjusį mėnesį Sibire įvykusio įtariamo A. Navalno apnuodijimo „Novičioku“ dažnai pateikiama raginimų nutraukti beveik užbaigto dujotiekio, kuriuo rusiškos dujos būtų tiekiamos Vokietijai, tiesimo darbus.

Kalbėdamas su reporteriais konferencinio skambučio metu, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad „Nord Stream 2“ dujotiekio klausimas neturėtų būti keliamas, kai kalbama apie A. Navalno atvejį.

„Jis nebeturi būti minimas bet kokiame politizavimo kontekste, – sakė jis. – Tai komercinis projektas, kuris visiškai atitinka tiek Rusijos, tiek Europos Sąjungos (ES) valstybių, o ypač Vokietijos, interesus.“

Maskva teigia dar nematanti įrodymų, kad 44-erių opozicijos politikas ir griežtas Kremliaus kritikas buvo apnuodytas „Novičiok“ grupei priklausančia medžiaga, nors tai patvirtino trijų skirtingų Europos valstybių laboratorijos. D. Peskovas pabrėžė, kad Rusija norėtų bendradarbiauti su Vokietija, tačiau šalies bandymai prisijungti prie tyrimo yra atmetami.

„Berlyno paciento atvejui reikalingas... tyrimas ir paaiškinimas, – sakė D. Peskovas, omenyje turėdamas A. Navalną. – Tam, kad tyrimas galėtų tęstis ir kad galėtume išaiškinti įvykio aplinkybes, pirmiausiai svarbus bendradarbiavimas su Vokietija. Rusija siekia šio bendradarbiavimo, tačiau nesulaukia atsako.“

Rusijos koncerno „Gazprom“ ir kitų Vakarų partnerių vadovaujamas „Nord Stream 2“ projektas padvigubins jau egzistuojančio „Nord Stream 1“ dujotiekio iš Rusijos į Vokietiją pajėgumus. Naujasis dujotiekis yra beveik 90 proc. užbaigtas ir veiklą turėtų pradėti 2021 metų pradžioje.

Ženklu, kad Rusija yra pasirengusi tęsti dujotiekio projektą, laikoma tai, kad, trečiadienio duomenimis, vienas „Gazprom“ laivas išplaukė iš Sankt Peterburgo į Mukraną – dujotiekio tiekimo bazę Vokietijoje.

Antradienį A. Navalnas savo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje įdėjo nuotrauką, kurioje savo šeimos apsuptyje jis sėdi vienos Berlyno ligoninės lovoje. Jis teigė, kad jau gali savarankiškai kvėpuoti. Opozicionierius po apnuodijimo buvo paniręs į komą.