Momčilo Krajišnikas, buvęs Bosnijos serbų politinio lyderio karo metais Radovano Karadžičiaus sąjungininkas, mirė šiauriniame Bania Lukos miestelyje, nurodoma ligoninės pareiškime, kurį citavo visuomeninė televizija RTRS.

Per 1992–1995 metų konfliktą Bosnijoje M. Krajišnikas, prieš musulmonus nusistatęs užkietėjęs serbų nacionalistas, ėjo Bosnijos serbų parlamento pirmininko pareigas.

75 metų buvęs politikas rugpjūčio pabaigoje buvo paguldytas į ligoninę, pablogėjus jo sveikatos būklei.

M. Krajišnikas buvo areštuotas Bosnijoje 2000-aisiais, o šešeriais metais vėliau Hagoje įsikūręs Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) nuteisė jį už priverstinį ne serbų kilmės žmonių išsiuntimą ir nusikaltimus žmoniškumui.

Karas, supriešinęs Bosnijos kroatų, musulmonų ir serbų bendruomenes, pareikalavo apie 100 tūkst. gyvybių ir privertė 2,2 mln. žmonių – pusę visų šalies gyventojų – palikti savo namus.

M. Krajišnikui skirta 27 metų laisvės atėmimo bausmė vėliau išnagrinėjus apeliaciją buvo sutrumpinta iki 20 metų, o 2013-aisiais jis buvo pirma laiko paleistas iš kalėjimo.

Keli tūkstančiai serbų pasitiko M. Krajišniką kaip didvyrį, šiam sugrįžus į karo laikų Bosnijos serbų tvirtovę Palę.

Tuo metu jis ragino minią atsisakyti „neapykantos... ir ištiesti ranką visiems, norintiems susitaikymo“.

„Mes visi turėtume atleisti tiems, kas padarė mums bloga, ir paprašyti tų, kam mes padarėme bloga, kad atleistų mums“, – sakė M. Krajišnikas.

Jis taip pat teigė sieksiantis, kad būtų „peržiūrėtas“ jam paskelbtas nuosprendis, tačiau to taip ir neįvyko.

Teismo proceso TBTBJ pradžioje jis nepripažino savo kaltės dėl visų jam pareikštų kaltinimų.

Išėjęs į laisvę M. Krajišnikas vadovavo degalinei Palėje ir vienai statybos įmonei.

2017 metais duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, jis pabrėžė, kad per Bosnijos karą neapykanta buvo „didžiausias blogis“, kuri bus „sunku išnaikinti“.

„Būna tik viena tiesa – visur, išskyrus Bosniją, čia yra trys tiesos“, – sakė jis, kalbėdamas apie šalies kroatus, musulmonus ir serbus, kurie po karo praėjus ketvirčiui amžiaus tebėra smarkiai susiskaldę.

Po konflikto šalis buvo padalyta į dvi pusiau autonomines dalis – Serbų Respubliką ir Bosnijos ir Hercegovinos Federaciją.

R. Karadžičius atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už genocidą ir kitus žiaurumus.