Kaip rašo AFP, čiabuvių, turinčių minimalų arba visai jokio ryšio su išoriniu pasauliu, apsaugos programai vadovavęs 56 metų Rieli Franciscato mirė praėjusį trečiadienį šiaurinės šalies Rondonijos valstijos Seringueiroso regione, skelbia Brazilijos čiabuvių reikalų tarnyba FUNAI, kuriai ekspertas dirbo.

Daugiau detalių apie savo darbuotojo mirtį žinyba nesuteikė.

Liudininkų teigimu, R. Franciscato, vykdęs genties, dar žinomos kaip „Kautarijaus upės izoliuotoji gentis“ stebėjimo misiją, žuvo nuo strėlės, teigia regione dirbantis fotografas Gabrielis Uchida. Kartu su ekspertu stebėjimo misijoje dalyvavo ir keli policijos pareigūnai.

„Jis suriko, išsitraukė iš krūtinės strėlę, nubėgo dar 50 metrų ir susmuko“, – „Reuters“ cituoja ekspediciją lydėjusį policijos pareigūną.

Rieli Franciscato

Prasidėjus apšaudymui strėlėmis, stebėtojai pasislėpė už automobilio, tačiau viena strėlė susmigo tiesiai į R. Franciscato krūtinę. Jis buvo nugabentas į artimiausią ligoninę, bet medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

G. Uchida elektroniniame laiške AFP teigia, kad gentis „buvo žinoma kaip itin taiki“: „Paskutinį mums žinomą kartą jie regione pasirodė birželį... Tai gana didelė gentis, labai taiki. Netgi yra buvę, kad kažkam prie namų paliko dovanų. Šį kartą buvo penki ginkluoti vyrai – genties kovotojai. Tai reiškia, jog nutiko kažkas, kas privertė siekti „revanšo“.

Skelbiama, kad neretai čiabuvių genčių pyktį išprovokuoja į jų teritoriją įsibrovę nelegalūs kasėjai ar brakonieriai“.

G. Uchidos teigimu, sklando gandai, kad regione tokia nelegali veikla vystoma.

Praeityje ne vienos tokios izoliuotos genties pirmieji kontaktai su išorės pasauliu baigėsi tragiškai, buvo paženklinti krauju, ligų protrūkiais ir socialinių struktūrų griūtimi.

R. Franciscato FUNSAI vadovavo operacijai, pavadinimu „Uru Eu Wau Wau Ethno-Environmental Protection Front“, kurios pagrindinis tikslas – izoliuotų genčių apsauga.

Brazilijos Amazonijoje gyvena mažiausiai šimtas izoliuotų genčių – daugiausiai visame pasaulyje.

„R.Franciscato visą savo gyvenimą paskyrė čiabuvių genčių gerovei. Jis šiam tikslui skyrė trisdešimt savo gyvenimo metų, jo indėlis sunkiai išmatuojamas“, – sako FUNAI pareigūnas Ricardo Lopesas Diasas.