Renginys Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje, kuriame dalyvaus Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir Bahreino bei JAE užsienio reikalų ministrai, žymi pirmą kartą nuo 1994-ųjų, kai kokios nors arabų šalys užmezga santykius su Izraeliu. 1979-aisiais santykius su žydų valstybe užmezgė Egiptas, o 1994-aisiais – Jordanija.

„Visos šalys entuziastingai nusiteikusios“, – žurnalistams sakė D. Trumpo administracijos aukšto rango pareigūnas.

Į ceremoniją pakviesta šimtai žmonių, sakė pareigūnas ir pridūrė, kad neatmetama simbolinio arabų šalių atstovų ir B. Netanyahu rankų paspaudimo ceremonija.

„Apie koronavirusą galvoja visi, tačiau visi bus patikrinti testais“, – pridūrė jis.

Artimiesiems Rytams šie vadinamieji Abraomo susitarimai reiškia reikšmingą dešimtmečius trukusio status quo, kai arabų šalys bandė išlaikyti vieningą poziciją prieš Izraelį dėl jo elgesio su palestiniečiais, pasikeitimą.

Jausdami, kad juos vis labiau apleidžia, palestiniečių lyderiai sekmadienį paragino okupuotose teritorijose ir prie JAV, Izraelio, Bahreino ir JAE ambasadų rengti demonstracijas prieš šiuos „gėdingus susitarimus“.

Šis tas kiekvienam

Visos keturios ceremonijoje Baltuosiuose rūmuose dalyvausiančios šalys yra priešiškos Iranui, kuriam D. Trumpas taiko alinančias ekonomines sankcijas ir daro diplomatinį spaudimą.

Santykių atšilimas taip pat atvers Izraeliui ir dviem jo arabų partneriams didelių ekonominių perspektyvų, šalims siekiant atsigauti po koronaviruso pandemijos sukelto ekonomikos sulėtėjimo.

D. Trumpas galės pasimėgauti vadovavimu šiam istoriniam proveržiui likus mažiau nei 50 dienų iki JAV prezidento rinkimų, kuriuose, kaip šiuo metu rodo visuomenės apklausos, jam gresia pralaimėjimas savo varžovui.

Po pirmajai D. Trumpo kadencijai būdingų netikėtų ir dažnai chaotiškų sprendimų diplomatijos fronte antradienio renginys sutinkamas kaip gera žinia, kurią sveikina net kai kurie prezidento kritikai demokratai.

B. Netanyahu, artimas D. Trumpo sąjungininkas, laukiantis teismo ir gaunantis kritikos dėl to, kaip tvarkosi su koronaviruso epidemija šalyje, šia susitarimų pasirašymo proga taip pat gali tikėtis teigiamų žiniasklaidos vertinimų.

Tuo metu JAE šios derybos yra dalis jų kampanijos, kuria siekiama priversti Vašingtoną atmesti Izraelio prieštaravimus ir parduoti emyratams naujausių naikintuvų F-35.

D. Trumpas savo prezidentavimo metu su malonumu skatino prekybą ginklais, ir jam tikrai patiktų pranešti apie naujų darbo vietų žadančius sandorius prieš rinkimus.

Vadinamųjų Abraomo susitarimų detalės iki šiol nėra gerai žinomos, jų dokumentai dar tik bus paskelbti. Pasak Baltųjų rūmų pareigūno, tai bus vienas bendras dokumentas ir atskiri dvišaliai Izraelio ir dviejų arabų šalių susitarimai.

Kitas svarbus susitarimų pasirašymo išvakarėse dar neatsakytas klausimas – ar žmonių minios, kurių tikimasi prie Baltųjų rūmų, laikysis apsaugos nuo koronaviruso taisyklių.

Jungtinėse Valstijose nuo COVID-19 mirė beveik 195 tūkst. žmonių.

Izraelyje netrukus turi prasidėti naujas trijų savaičių karantinas, kuriuo siekiama pažaboti augantį užsikrėtimų koronavirusu skaičių. Remiantis naujienų agentūros AFP pastarųjų dviejų savaičių duomenimis, Izraelis užima antrą vietą pasaulyje po Bahreino pagal infekcijos plitimo mastą.

Retai kada su apsaugine kauke viešumoje matomas D. Trumpas palaiko reikalavimus panaikinti dėl koronaviruso įvestus suvaržymus šalyje. Pasak jo, blogiausia – jau praeityje, o amerikiečiams reikia sugrįžti į normalų gyvenimą.

Aukšto rango administracijos pareigūnas nurodė, kad atvyksiantieji raginami dėvėti apsaugines kaukes, tačiau „mes neketiname reikalauti, kad kas nors tai darytų“.