„Sveiki, čia Navalnas. Pasiilgau. Vis dar praktiškai nieko pats nesugebu, bet štai vakar kone visą dieną jau kvėpavau savarankiškai. Pats. Jokios pagalbos iš šono, net tuo dirbtiniu ventiliu kakle nesinaudojau. Labai patiko. Unikalus, daugumos deramai neįvertintas dalykas. Rekomenduoju“, – prie „Instagram“ paviešintos nuotraukos rašė A. Navalnas.

Nuotraukoje matyti ir A. Navalno žmona bei sūnus.


D. Peskovas: Kremlius džiaugtųsi A. Navalno sugrįžimu į Rusiją

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas, antradienį komentuodamas pranešimus, kad Vokietijoje dėl apnuodijimo gydomas rusų opozicionierius A. Navalnas planuoja sugrįžti į Rusiją, pareiškė, kad visi džiaugtųsi, jei šio politiko sveikatos būklė pagerėtų.

„Bet kuris Rusijos Federacijos pilietis gali laisvai išvykti iš Rusijos ir sugrįžti į Rusiją. Jei Rusijos Federacijos piliečio sveikatos būklė pagerės, žinoma, visi bus laimingi“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Pasak jo, šiuo atveju kalbama apie žmogaus gyvybę, „kurią išgelbėjo Omsko gydytojai“.

„Jei kažkokios neigiamos pasekmės sveikatos būklei bus pašalintos ar jau yra pašalintos Berlyno gydytojų, visi tik džiaugsis“, – kalbėjo D. Peskovas.

Paklaustas, ar Kremlius domisi A. Navalno sveikatos būkle, jis atsakė: „Ne, deja, neturime galimybių stebėti Navalno būklės pokyčių. Neturime tokios galimybės“, – sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas.

Berlyno ligoninė, kur gydomas A. Navalnas, pirmadienį pranešė, kad jo būklė gerėja, jis gali trumpam atsikelti iš lovos.

Tuo metu Vokietijos vyriausybė anksčiau pirmadienį nurodė, jog Prancūzijos ir Švedijos laboratorijose atlikti tyrimai patvirtino jos išvadas, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš „Novičioko“ grupės, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paragino savo Rusijos kolegą Vladimirą Putiną nedelsiant išaiškinti „pasikėsinimą nužudyti“ A. Navalną.

Kanclerės Angelos Merkel atstovo Steffeno Seiberto pareiškime sakoma, kad Vokietija paprašė Prancūzijos ir Švedijos atlikti „nepriklausomą Vokietijos [turimų] įrodymų patikrinimą remiantis naujais p. Navalno ėminiais“.

„Šio patikrinimo specializuotose laboratorijose Prancūzijoje ir Švedijoje rezultatai dabar prieinami ir patvirtina Vokietijos įrodymus“ dėl apnuodijimo medžiaga iš „Novičioko“ grupės, sakė S. Seibertas.

Pasirodžius tokiam pareiškimui, E. Macronas, kalbėdamas su V. Putinu telefonu, sakė, kad „būtina neatidėliojant paaiškinti šio pasikėsinimo nužudyti aplinkybes ir (nustatyti), kas yra atsakingas“, sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

V. Putinas atkirto, kad nedera kelti „niekuo nepagrįstų kaltinimų Rusijai“.

Nors Vokietija tebelaukia atskiro Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vertinimo, S. Seibertas pirmadienį pakartojo Berlyno reikalavimą „Rusijai pasiaiškinti“ dėl šio reikalo. Jis pridūrė, kad Vokietija intensyviai konsultuojasi su partnerėmis Europoje dėl tolesnių žingsnių.

Asa Scott, Švedijos gynybos tyrimų agentūros CBRN (cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės saugos) gynybos ir saugumo skyriaus vadovė, patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad laboratorija Umeo šalies šiaurėje atrado ėminyje „Novičioko“ grupei priklausančios medžiagos pėdsakų ir kelia prielaidą, kad ji yra iš Rusijos.

„Manau, menkai tikėtina, kad kuri nors kita šalis, priklausanti Cheminio ginklo konvencijai, jos turėtų“, – nurodė ji.

Augant įtampai su Maskva, Vokietijoje įsikūrusi klinika, kur gydomas A. Navalnas, pranešė, kad jo būklė toliau gerėja.

„Pacientas sėkmingai atjungtas nuo [dirbtinio plaučių] ventiliavimo aparato“, – pranešime nurodė klinika „Charite“.

Pasak ligoninės, jis tampa judresnis ir gali trumpam palikti savo lovą.

Kaip pirmadienį pranešė JAV laikraštis „The New York Times“, A. Navalnas nesuinteresuotas, kad Vokietija priimtų Rusijos pasiūlymą atlikti bendrą tyrimą dėl to, kas jam nutiko.

A. Navalnas, kurį ligoninėje toliau saugo sustiprinta vokiečių policijos apsauga, per pokalbį su vokiečių prokuroru atsisakė bendradarbiauti dėl rusų pasiūlymo Vokietijai drauge tirti jo bylą, rašo laikraštis, remdamasis saugumo tarnybos atstovu.

Straipsnyje pažymima, kad Rusijos atstovai „dar neinformuoti apie Navalno atsisakymą bendradarbiauti“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas anksčiau sakė, kad Vokietija negali perduoti atliktų A. Navalno sveikatos tyrimų rezultatų be jo sutikimo, nes jie priskiriami asmens duomenų kategorijai.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova savo ruožtu pareiškė, kad Vokietijos pozicija A. Navalno klausimu tampa vis labiau groteskiška.

"Šiandien visa tai, žinoma, jau įgauna kažkokias groteskiškas formas", - sakė M. Zacharova pirmadienį televizijos „Rossija 1“ eteryje.

Ji pridūrė, kad Maskva toliau reikalauja Vokietijos pateikti konkrečius faktus.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

Lėktuvui skubiai nutūpus 44 metų politikas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o vėliau pervežtas į Berlyno kliniką, kur gydytojai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta kovine medžiaga iš „Novičioko“ grupės. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Didžiosios Britanijos vyriausybė, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

A. Navalno kolegos mano, jog jis buvo apnuodytas Tomske ir jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Nors tarptautinė bendrija ragina Rusiją atlikti skaidrų tyrimą ir grasina priešingu atveju skelbti sankcijas, šalis baudžiamojo tyrimo nepradėjo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija atmeta „kitų šalių diktatą, kada ir kokias mums pradėti teisines procedūras“.

Jis tvirtino, kad "de facto vykdomi tyrimo veiksmai, bet... de jure nėra pagrindo kelti baudžiamąją bylą, nes visi rusų specialistų testai parodė nebuvus jokių nuodingų medžiagų“, o remtis vokiečių testais negalima, „ypač kai jie buvo atlikti vokiečių karinėse laboratorijose“.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.